Aandoeningen

Parkinson

Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde.

Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen Parkinson. Van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan op de vloer en geen initiatief meer kunnen tonen.

Naast medicatie is bewegen van groot belang. De behandeling en begeleiding bij Parkinson vragen om een hele specialistische en deskundige fysiotherapeutische aanpak. Daarbij moet telkens opnieuw gekeken worden naar de behoeften en de wensen van degene met Parkinson en hun naasten.

Fysiotherapeuten richten zich voornamelijk op de problemen waar de cliënt in het dagelijks leven tegen aan loopt. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen en de spierkracht, verminderen/stabiliseren van stijfheid van spieren, behouden van mobiliteit van spieren en gewrichten, optimaliseren van balans, bevorderen van zelfstandigheid in het dagelijks leven, adviseren over hulpmiddelen en het instrueren van partner/mantelzorger.

De fysiotherapeut werkt daarbij ook veel samen met o.a. de ergotherapeut, diëtist, logopedist en parkinsonverpleegkundige.