Manuele fysiotherapie

Home » Manuele fysiotherapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op musculoskeletale klachten. Musculoskeletaal is een medische verzamelterm voor klachten aan het bewegingsapparaat, zoals gewrichten, spieren en banden. Wanneer gewrichten minder meer goed en soepel functioneren, kunnen er klachten ontstaan in allerlei delen van het lichaam. Dit kan leiden tot pijnklachten en stijfheid bij bewegen. Deze klachten ontstaan vaak door een korte of lange overbelasting van het gewricht. De manueel therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten aan gewrichten en de wervelkolom. Hieronder staan enkele voorbeelden van klachten die de manueel therapeut behandelt:

Lage rugpijn, soms met uitstraling naar het been
Hoofd- en nekpijn
Heupklachten
Schouderklachten, soms met uitstraling naar de arm
– Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
– Duizeligheid die ontstaat vanuit het bewegen van de nek
– Kaakklachten

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn Giel, Robert, Luna en Bas gespecialiseerd in manuele therapie. Manuele therapie kan ingezet worden om klachten van gewrichten of de wervelkolom te verminderen. Het doel van de behandeling is voornamelijk gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van beweeglijkheid en functie, zodat je weer klachtenvrij kunt bewegen. De manueel therapeut kan in de behandeling onder andere mobilisatie- en manipulatietechnieken inzetten. Dit houdt in dat de fysiotherapeut de gewrichten mobiliseert om de bewegingsvrijheid van het gewricht te vergroten. De effecten zijn vaak direct merkbaar: men ervaart meer bewegingsvrijheid en minder pijn.

Naast de hands-on technieken kijkt de manueel therapeut ook samen met jou naar de onderliggende oorzaak van de klacht. Hierdoor wordt er preventief ingezet op het voorkomen van toekomstige klachten. In de behandeling wordt dan ook gebruik gemaakt van advisering en actieve oefeningen.

Mobilisatie- en manipulatietechnieken

Mobilisatie- en manipulatietechnieken zijn beide een vorm van hands-on therapie. Beide vormen worden gebruikt bij manuele therapie om gewrichten te behandelen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze behandeltechnieken?

– Mobilisatie. Bij mobilisaties zet de fysiotherapeut rustige, gecontroleerde bewegingen in binnen het ‘normale’ bewegingsbereik van het gewricht. Er zijn verschillende gradaties van mobilisaties. Dit loopt uiteen van hele subtiele bewegingen tot grotere bewegingen. Dit is afhankelijk van het type klacht. Het doel is om de bewegingsmogelijkheid van het gewricht te vergroten en pijn te verminderen.

– Manipulatie. Bij manipulaties zet de fysiotherapeut gecontroleerde bewegingen versneld in. Deze versnelling is vaak in de vorm van een korte beweging, meestal aan het einde van het bewegingsbereik. Dit kan gepaard gaan met een knappend of krakend geluid. De meeste mensen ervaren dit als een vreemd gevoel zonder pijn. Het doel is, net zoals bij mobilisaties, om de bewegingsmogelijkheid van het gewricht te vergroten en pijn te verminderen.

Gecombineerde behandeling

Manuele therapie wordt regelmatig gecombineerd met andere behandelingstechnieken. Heb je bijvoorbeeld een sportblessure? In dat geval kan een combinatie met sportfysiotherapie uitkomst bieden. De manueel therapeut kan zorgen voor meer bewegingsvrijheid van het gewricht en de sportfysiotherapeut kan jou helpen in jouw terugkeer naar de sport middels oefentherapie. Een andere combinatie die veel voorkomt is manuele therapie en dry needling. Dit is vooral raadzaam wanneer er ook een verhoogde spierspanning is met zogeheten ‘triggerpoints’. Daarnaast wordt er regelmatig echografie toegevoegd aan de behandeling om de klacht te diagnosticeren of het herstel te monitoren. Onze fysiotherapeuten kunnen samen met jou de behandelopties bespreken. Vervolgens wordt er een individueel behandelplan opgesteld, passend bij jouw klacht en hulpvraag.

Fysio-Fitness

Heeft de manuele therapie goed geholpen en wil jij (preventief) werken aan jouw fysieke fitheid? In dat geval kan Fysio-Fitness een mooi vervolg zijn van de manuele therapie. Fysiotherapie Beatrixpark biedt deze mogelijkheid tot Fysio-Fitness dat bestaat uit individuele zaaltraining met een schema op maat. Hiermee kun jij zelfstandig jouw conditie en kracht onderhouden en trainen.

Onze manueel fysiotherapeuten

Giel Polak

Master Manueel therapeut

Robert Schoonderbeek

Master Manueel therapeut

Luna Bakker

Master Manueel therapeut

Bas Bruggers

Master Manueel therapeut i.o.

Maak een afspraak

Manuele fysiotherapie