Oncologie fysiotherapie

Home » Oncologie fysiotherapie

Wat is oncologiefysiotherapie?

Helaas krijgt maar liefst één op de twee mensen in Nederland ooit kanker. Na de diagnose volgt vaak een lang traject van medische behandelingen. Het hebben van kanker heeft vaak een enorme impact op je leven. De ziekte en de behandeling kunnen leiden tot emotionele, sociale en fysieke klachten. Oncologiefysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van fysieke problemen als gevolg van kanker of de bijkomende behandelingen. Enkele voorbeelden van deze medische behandelingen zijn operaties, radiotherapie, chemotherapie en immunotherapie. Iedere fase van de kanker vraagt om een specifieke behandeling. Mogelijke klachten waarvoor je bij de oncologie fysiotherapeut terecht kunt zijn:

– Vermoeidheid
– Verminderde spierkracht
– Conditieverlies
– Pijnklachten
– Spanningsklachten
– Littekenweefsel of huidveranderingen
– Stijfheid van gewrichten of spieren
– Lymfoedeem (vochtophoping)

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn Marlou en Bertha gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie. Het doel van de behandeling is afhankelijk van de ziektefase waarin je je bevindt. Er kan onder andere gewerkt worden aan het behouden van spierkracht, conditie en mobiliteit vóór, tijdens en na de medische behandelingen in het ziekenhuis. Tijdens de medische behandelingen ligt de nadruk op het beperken van conditieverlies en vermoeidheid. Ook richt de behandeling zich op het tijdig kunnen inspelen op mogelijke bijwerkingen die ontstaan door de behandelingen. In de herstelfase, ofwel de periode na de medische behandelingen, is het trainingsprogramma gericht op conditieverbetering. Naast de oefentraining geven onze oncologie fysiotherapeuten adviezen en begeleiding bij het hervatten van je dagelijkse activiteiten, waaronder werk en sport. De fysiotherapeut werkt nauw samen met onder andere de huisarts, thuiszorg, ergotherapeut, diëtist, logopedist en psycholoog met als doel op jou de optimale zorg te geven. Marlou is binnen onze praktijk tevens aangesloten bij Netwerk Oncologie en Palliatieve zorg van de Gelderse Vallei.

Oncologiefysiotherapie kan ook in de palliatieve en terminale fase een rol spelen. De fysiotherapeut ondersteunt jou in het behoud van kwaliteit van leven en behandelt jouw klachten waar wenselijk. In de terminale fase kan fysiotherapie steun bieden in comfort. Hierbij kun je denken aan ademhalings- of ontspanningstherapie en pijnvermindering.

Fasen van kanker

Oncologiefysiotherapie kan ondersteuning en begeleiding bieden in alle fasen van kanker. Elke fase vraagt om een specifieke behandeling, afhankelijk van jouw klacht en behandeldoel. Er wordt een onderscheid gemaakt in vier fasen van kanker:

– Curatieve fase. In de curatieve fase is de behandeling gericht op het bestrijden van kanker. In deze fase heeft de oncologiefysiotherapie als doel om tijdens de medische behandelingen, zoals radiotherapie, chemotherapie of immunotherapie, het conditie- en krachtsverlies te beperken. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen bij spanningsklachten en adviseren over het indelen van je dagplanning en activiteiten. Hiermee kun jij hopelijk jouw medische behandelingen beter doorstaan en op lange termijn minder last houden van vermoeidheid of spanningsklachten.

– Hertelfase. Na de medische behandelingen komt de herstelfase. Hierbij is het doel gericht op het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en controle over dagelijks activiteiten. Door middel van een individueel trainingsprogramma kun jij jouw conditie verbeteren en kunnen we jou adviseren bij het hervatten van werk en sport.

– Palliatieve fase. We spreken van de palliatieve fase wanneer de ziekte niet kan worden genezen, maar wel onder controle wordt gehouden. In deze fase zijn er fysieke, psychische en sociale gevolgen die van grote invloed kunnen zijn op jou. Oncologiefysiotherapie heeft in deze fase als doel om jouw kwaliteit van leven op peil te houden. De fysiotherapeut behandelt jouw fysieke klachten en coacht jou in het proces. Deze fase kan maanden, maar ook jaren duren.

– Terminale fase. In de terminale fase nadert het levenseinde. In deze fase staat het comfort van jou als persoon centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zoeken van de meest comfortabele zit- of lighoudinghouding. Tevens is onze behandeling gericht op het verminderen van benauwdheids-, pijn- of angstklachten met behulp van ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

In elke fase van de ziekte vindt er een samenwerking plaats met verschillende disciplines. Hierbij kun je denken aan huisartsen, thuiszorgverpleegkundigen, ergotherapeuten, diëtisten en oncologieverpleegkundigen in het ziekenhuis.

Netwerk Oncologie en Palliatieve Zorg Gelderse Vallei

Het Netwerk Oncologie en Palliatieve Zorg Gelderse Vallei is een samenwerkingsverband tussen verwijzers en (oncologie) fysiotherapeuten in de regio. Het netwerk is gericht op het optimaliseren van de fysiotherapeutische behandeling, het verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorg en het verbeteren van de samenwerking tussen zorgverleners. Binnen Fysiotherapie Beatrixpark is Marlou aangesloten bij dit netwerk. Het doel van Netwerk Oncologie en Palliatieve Zorg Gelderse Vallei is voornamelijk gericht op het bieden van professionele zorg aan oncologische en/of palliatieve patiënten op het juiste moment en op de juiste plaats.

Onze oncologie fysiotherapeuten

Marlou Benink

Master Oncologiefysiotherapeut

Bertha van der Starre

Oncologische revalidatie

Maak een afspraak

Oncologie fysiotherapie