Parkinson fysiotherapie

Home » Parkinson fysiotherapie

Wat is Parkinson fysiotherapie?

Parkinson fysiotherapie biedt begeleiding aan mensen met de ziekte van Parkinson. Wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, wordt bewegen steeds lastiger. De aandoening kan dan ook een flinke impact op jouw leven hebben. Gezien deze complexiteit zijn er bij de behandeling vaak verschillende disciplines betrokken. Denk hierbij aan neurologen, Parkinsonverpleegkundigen, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en fysiotherapeuten. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten Bram en Dorien zijn aangesloten bij ParkinsonNet . Hierdoor zijn er korte lijntjes met overige disciplines, zodat er optimaal aan jouw persoonlijke doelen gewerkt kan worden. De doelen zijn veelal gericht op het behouden en/of verbeteren van jouw kwaliteit van leven en jouw zelfredzaamheid.

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn Bram en Dorien gespecialiseerd in Parkinson. Zij helpen jou graag bij het opbouwen of onderhouden van je conditie en de verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten. In elk stadium van de ziekte kun je bij onze fysiotherapeuten terecht. Onze fysiotherapeuten kunnen jou begeleiden middels voorlichting en oefentherapie specifiek gericht op conditie, kracht, balans en loopfunctie. De behandeling zal op maat gemaakt worden, passend bij jouw persoonlijke hulpvraag.

Fysiotherapie Beatrixpark biedt de mogelijkheid om in een prikkelarme oefenruimte te trainen. Hier kan ook gebruik gemaakt worden van de C-Mill: een loopband waarop via een beamer obstakels geprojecteerd zijn en waarop je in een veilig harnas zit zodat je niet kunt vallen (zie ‘lees meer’ hieronder). Tevens biedt Fysiotherapie Beatrixpark ParkinsonFit. Dit is een groepstraining specifiek voor mensen met Parkinson en bestaat uit diverse conditie-, balans-, loop- en krachtoefeningen. Indien je niet in staat bent zelfstandig naar de praktijk te komen hebben wij een gratis Haal-Brengservice (HBS).

ParkinsonNet

ParkinsonNet is een groot landelijk netwerk bestaande uit zorgverleners gespecialiseerd in Parkinson. Het netwerk heeft als doel om de best mogelijke zorg te bieden voor iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme. Onze fysiotherapeuten Bram en Dorien zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Zij werken intensief samen met de andere disciplines. Op deze manier proberen ze de expertise te vergroten en jouw kwaliteit van leven te optimaliseren.

ParkinsonFit

Fysiotherapie Beatrixpark biedt een besloten groepstraining in onze prikkelarme oefenruimte voor mensen met de ziekte van Parkinson. Deze training staat bekend onder de naam ParkinsonFit . Het is een beweegprogramma bestaande uit circuitonderdelen gericht op kracht, conditie, balans en loopfunctie. Ook passen we dubbeltaken toe die toepasbaar zijn in het dagelijks leven. De training is erop gericht om meer plezier en vertrouwen in het bewegen te krijgen, waarbij het ook een actieve leefstijl stimuleert. Een ander voordeel van ParkinsonFit is de mogelijkheid voor lotgenotencontact. Per groep kunnen er maximaal 8 deelnemers meedoen. Er zijn meerdere groepen in de week, welke zijn ingedeeld op basis van leeftijd en fysiek niveau. Wil je graag deelnemen aan ParkinsonFit? Onze fysiotherapeuten zullen eerst in een individuele afspraak jouw fysieke fitheid beoordelen en kijken of jij in aanmerking komt voor ParkinsonFit en welke groep passend is.

C-Mill

Fysiotherapie Beatrixpark beschikt als een van de weinige fysiotherapiepraktijken in de regio over een C-Mill loopband. De C-Mill is een interactieve en unieke loopband waarop met een beamer obstakels en stapdoelen worden geprojecteerd. Hiermee kan zowel de loopvaardigheid als (statische en dynamische) balans getraind worden. De C-Mill is in te zetten bij mensen die een beroerte hebben gehad (CVA), met mensen met Parkinson of een andere neurologische of geriatrische aandoening. Het voordeel is dat mensen in een harnas kunnen lopen. Dit creëert een veilige omgeving en vermindert het valrisico. Op de C-Mill kan men uitgedaagd worden met dubbeltaken, waardoor de loop- en balanstraining meer onbewust gebeurt. Dit maakt het representatief voor veel dagelijkse activiteiten.
Naast de training kan de C-Mill ook gebruikt worden voor een loopanalyse. De C-Mill bevat sensoren die het looppatroon meten, waarmee ook een video-opname gemaakt kan worden van de zijkant en voorkant. Op deze manier kan een loopanalyse gemaakt worden. We zien hoe groot de passen zijn, hoe lang er op één been wordt gestaan en hoe de voetafwikkeling is.

Prikkelarme oefenruimte

Fysiotherapie Beatrixpark heeft een prikkelarme oefenruimte specifiek voor geriatrie en neurologie patiënten. Het voordeel van deze prikkelarme ruimte is dat patiënten zich beter kunnen focussen op de revalidatie. Zeker mensen met neurologische aandoeningen kunnen sneller overprikkelt raken. Dit kan erg vervelend voor de patiënt zijn en kan ook de training en de fysieke vooruitgang belemmeren.
Hoe ziet de prikkelarme oefenruimte eruit? De ruimte is ingericht op zo min mogelijk prikkels: er staat geen achtergrondmuziek aan, beeldschermen zijn beperkt tot het trainen op de C-Mill en de MotoMed, er zijn geen felle lichten, er is veel ‘vrije’ trainingsruimte zonder apparatuur en er is een rustige bosrijke achtergrond. Tevens zijn er weinig mensen tegelijk in de ruimte aan het oefenen, waardoor er meer aandacht is voor persoonlijk contact. Hiermee creëren we een rustige, vertrouwde omgeving.

Haal-Breng Service (HBS)

De (gratis) Haal-Brengservice is speciaal voor patiënten met geriatrische en/of neurologische klachten. Onze chauffeurs kunnen jou ophalen voor de fysiotherapie en vervolgens weer terug naar huis brengen. Op verschillende dagdelen rijden onze chauffeurs met de praktijkauto door Ede. De chauffeurs zijn allemaal zeer enthousiaste vrijwilligers! Met deze vervoerservice willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verder optimaliseren.

De fysiotherapeut bij wie je komt zal bepalen of jij in aanmerking komt voor de Haal-Brengservice. Er moet allereerst sprake zijn van een medische indicatie. Tevens wordt er gekeken naar de volgende factoren gekeken:
– Je kunt niet zelfstandig naar de praktijk komen.
– De behandeling op de praktijk heeft een duidelijke meerwaarde voor het herstel.
– Het ontlasten van uw directe omgeving en/of mantelzorgers.

Onze Parkinson fysiotherapeuten

Bram van Bergeijk

Master Geriatriefysiotherapeut

Dorien Kok

Master Geriatriefysiotherapeut

Maak een afspraak

Parkinson fysiotherapie