Dry needling

Home » Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een moderne en effectieve behandeltechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een dunne naald om specifieke punten in spieren aan te prikken. Het doel is het verlichten van pijn en het verbeteren van de spierfunctie. Dry needling richt zich op zogeheten ‘triggerpoints’ in spieren (ook wel spierknopen genoemd). De fysiotherapeut prikt met de droge naald in de triggerpoint, waarna de spier op die manier snel en langdurig kan ontspannen.

Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Een belangrijk verschil is dat er bij acupunctuur vaak meerdere naalden tegelijk oppervlakkig in het lichaam worden geprikt, terwijl er bij dry needling meestal maar met één naald gewerkt wordt. Ook is dry needling specifiek gericht op de spierproblemen. Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze met als doel om de lichaamsenergie positief te beïnvloeden. Bij zowel acupunctuur als dry needling wordt er géén vloeistof ingespoten: er wordt een droge naald (‘dry needle’) gebruikt.

Welke behandeling kun je verwachten?

Dry needling is gericht op het verminderen van spierspanning en het verminderen van pijn. In eerste instantie zoekt de fysiotherapeut specifiek naar spieren met de bewuste triggerpoints. Vervolgens plaatst de fysiotherapeut zorgvuldig en nauwkeurig de droge naald in de desbetreffende triggerpoint. Als de juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. De fysiotherapeut monitort hierbij jouw reactie. Veel patiënten ervaren verlichting van hun klachten na één of meerdere sessies.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een klein, pijnlijk gebied in een spier dat zich kan vormen wanneer spiervezels onvoldoende ontspannen. Deze punten zijn gevoelig bij aanraking en kunnen leiden tot verschillende symptomen zoals uitstralende pijn, verminderde flexibiliteit en krachtsverlies. Triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende factoren die de normale spierfunctie verstoren. Veelvoorkomende oorzaken zijn overbelasting van de spier, stressklachten en een val of trauma.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Dry needling wordt veelal beschouwd als een effectieve behandeling bij verhoogde spierspanning met triggerpoints. Dry needling kent meerdere voordelen, waaronder:

– Dry needling kan directe verlichting van spierspanning geven.
– Dry needling kan de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar het gebied bevorderen. Dit is belangrijk voor het herstel van het lichaamsweefsel.
– Dry needling kan de pijn- en ontstekingsprocessen verminderen.
– Dry needling kan helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid.
– Dry needling kan helpen bij het beheersen van chronische pijn, vooral wanneer het gericht is op triggerpoints.

Wat zijn de bijwerkingen van dry needling?

Over het algemeen kent dry needling weinig bijwerkingen. Sommige mensen voelen vrijwel geen pijn, terwijl anderen wel pijn ervaren. Het gevoel wordt vaak beschreven als een korte kramp of een doffe pijn op de plek waar de naald wordt gezet. Dit gevoel is gelukkig maar van korte duur. Soms kunnen er tevens vegetatieve reacties optreden. Dit zijn reacties vanuit het autonomie zenuwstelsel. Zo kan het voorkomen dat je tijdens de behandeling begint te transpireren. Als er tijdens de behandeling een klein bloedvaatje geraakt wordt, kan dit een blauwe plek geven. Deze verdwijnt vaak vanzelf binnen enkele dagen.

Gecombineerde behandeling

Dry needling kan worden gezien als een effectieve aanvulling op andere behandelingstechnieken. Denk hierbij aan manuele therapie , sportfysiotherapie , bekkenfysiotherapie en fysieke en mentale gezondheid . Zo kan dry needling bij manuele therapie helpen om spieren te ontspannen, waardoor de gewrichtsmobiliteit verbetert. Bij bekken- en sportgerelateerde klachten kan het uitkomst bieden bij klachten van de spieren. Bij de behandeling van fysieke en mentale gezondheid kan dry needling helpen wanneer er veel spierspanning is door stressoren in omgeving. Onze fysiotherapeuten kunnen samen met jou de behandelopties bespreken.

Vergoeding

Dry needling is een onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Het wordt gezien als een interventie binnen de fysiotherapie en valt dan ook onder een fysiotherapeutische zitting.

Onze dry needling fysiotherapeuten

Giel Polak

Master Manueel therapeut

Luna Bakker

Master Manueel therapeut

Bas Bruggers

Master Manueel therapeut i.o.

Robert Schoonderbeek

Master Manueel therapeut

Dorien Kok

Master Geriatriefysiotherapeut

Elma Heikamp

Geregisreerd Bekkenfysiotherapeut

Maak een afspraak

Dry needling