Enkelklachten

Home » Enkelklachten

Last van je enkel?

In het dagelijks leven wordt een hoop van onze enkels gevraagd: wandelen, springen, draaien, etc. Een enkelklacht kan dan ook erg hinderlijk zijn. Vrijwel iedereen overkomt het weleens dat je door je enkel gaat. Deze enkelverzwikking door een misstap of een sportongeval is de meest voorkomende oorzaak. Daarentegen kunnen klachten ook geleidelijk toenemen, bijvoorbeeld door overbelasting of door een verkeerd beweegpatroon.

De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de voet. Het kuitbeen en het scheenbeen van het onderbeen vormen samen de enkelvork. Daartussen ligt het sprongbeen van de voet zelf. Rondom het gewricht liggen diverse spieren, pezen en banden. Deze structuren bieden samen stabiliteit en beweeglijkheid aan het gewricht. Heb jij zelf last van enkelklachten? Maak een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten voor het diagnosticeren van jouw klacht en voor een optimaal herstel.

Welke verschillende enkelklachten zijn er?

De symptomen van enkelklachten kunnen erg uiteenlopen, afhankelijk van de aangedane structuren en van de oorzaak. Zo zal er bij een acute verzwikking een heel ander beeld zijn dan bij een geleidelijk toegenomen pijnklacht. Vaak is er sprake van een zeurende pijn in de enkel gepaard met stijfheid van het gewricht. De pijn neemt veelal toe tijdens en na belasting van de enkel. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn zwelling, warmte, instabiel gevoel, verminderde kracht en het herhaaldelijk verzwikken. Hieronder staan verschillende enkelklachten:
– Inversietrauma (ook wel ‘verzwikking’ of ‘verstuiking’ genoemd)
– Achillespeesblessures
– Enkelinstabiliteit (het veelvuldig verzwikken van de enkel)
– Sinus tarsi syndroom

Hoe kunnen enkelklachten ontstaan?

Zoals hierboven beschreven kunnen enkelklachten zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Over het algemeen zien we enkelklachten relatief veel bij sporters. De meest voorkomende oorzaak is een verzwikking of verstuiking door een misstap of sportongeval. Echter, enkelklachten kunnen ook ontstaan door een langdurige overbelasting of verkeerde belasting, zoals een verkeerd looppatroon. Een andere oorzaak van veel enkelklachten is instabiliteit van de enkel. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer een eerdere blessure van de enkelbanden niet goed hersteld is. Door de instabiliteit moeten de omliggende spieren harder werken, waardoor er een grotere kans op overbelasting is. Enkelinstabiliteit geeft hierdoor een verhoogd risico op het vaker verzwikken van de enkel en op het ontwikkelen van spier- en peesblessures.

Wat kun je zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker voor de enkel, omdat we hiermee ook de kans op enkelinstabiliteit verkleinen. Wij geven je enkele belangrijke adviezen:

– Goed schoeisel. Goed schoeisel biedt extra ondersteuning aan de enkels en voeten. Dit is vooral van belang bij lange wandelingen en sportactiviteiten. Wil jij nieuw schoeisel kopen? Zorg ervoor dat de schoenen goed aansluiten, maar de voeten niet beknellen.

– Sport- en activiteitenopbouw. Ga je starten met een nieuwe sport of activiteit? Bouw het rustig op en probeer niet direct tot het gaatje te gaan. De spieren en pezen hebben immers tijd nodig om aan deze nieuwe vorm van belasting te wennen. Bouw bijvoorbeeld wekelijks iets op in je schema en zorg voor voldoende herstel tussen de trainingen door.

– Stabiliteit en kracht. De belangrijkste tip is om je enkel- en voetspieren te trainen! Hoe sterker de spieren rondom de enkel, hoe meer belasting het gewricht aankan zonder dat het een overbelasting veroorzaakt. Wil jij aan de slag met specifieke oefeningen? Vraag ons gerust om advies.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Onze fysiotherapeuten kunnen door middel van lichamelijk onderzoek een (vermoedelijke) diagnose stellen en een behandelplan op maat maken, afhankelijk van jouw klacht en jouw hulpvraag. Ben jij een recreatieve of professionele sporter? In onze praktijk hebben wij sportfysiotherapeuten die jou graag begeleiden in jouw return-to-sport proces. Hoe behandelen wij enkelklachten?

– Algemene fysiotherapie
Sportfysiotherapie
Medical taping
Manuele therapie

Maak een afspraak

Enkelklachten