Rugklachten

Home » Rugklachten

Last van je rug?

Wist je dat maar liefst 80% van de mensen in hun leven weleens te maken krijgt met rugklachten? Rugpijn komt in alle leeftijdsgroepen voor en is de meest voorkomende klacht binnen de fysiotherapie. Dat is niet voor niets: de rug vormt hét centrale deel van ons lichaam en we gebruiken onze rug de hele dag door. Niet alleen bij bewegen, maar zeker ook als we lang zitten zijn onze rugspieren hard aan het werk.

Hoewel rugpijn vaak relatief onschuldig is, kan het toch erg vervelend zijn bij dagelijkse activiteiten. Heb jij zelf last van acute of terugkerende rugklachten? Loop er dan ook niet te lang mee door en neem contact op voor een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten .

Welke verschillende rugklachten zijn er?

We kunnen rugpijn onderverdelen in specifieke en aspecifieke rugklachten. In verreweg de meeste gevallen (95%) is er sprake van aspecifieke lage rugpijn. Hierbij is de lichamelijke oorzaak van de pijn niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt een verstoorde balans tussen de belasting en belastbaarheid een grote rol. De pijn uit zich vaak zeurend in de onderrug. Deze pijn kan ook uitstralen naar de bil- of bovenbeenregio en neemt vaak toe bij bukken, tillen, lang staan en zitten. De prognose is gunstig: circa 80% van de mensen is binnen zes weken weer klachtenvrij. Twee bekende voorbeelden van aspecifieke lage rugklachten zijn:

– Spit (term voor klachten waarbij het ‘in de rug is geschoten’)
– Ischias-klachten
– Corestability problematiek
Bekkenpijn

In een paar procent van de gevallen is er sprake van specifieke lage rugpijn. Bij deze klachten wordt wel een specifieke oorzaak gevonden. Dit kan bijvoorbeeld een hernia, kanaalstenose, infectie, wervelbreuk of artrose zijn. Bij specifieke lage rugpijn is verder onderzoek nodig om een aandoening vast te stellen.

Hoe kunnen rugklachten ontstaan?

Zoals hierboven beschreven bestaat verreweg het grootste deel van de klachten onder aspecifieke rugklachten, waarbij er mogelijk een verstoorde balans is tussen de belasting en belastbaarheid van de rug. Het lijkt erop dat er (tijdelijk) geen goede samenwerking is tussen de spieren, banden en botten in de lage rug. Meestal is de oorzaak hiervan multifactorieel: een samenspel van factoren zoals leefstijl, werk, fysieke gesteldheid en mentale gesteldheid. Een aantal risicofactoren die de kans op rugpijn kunnen vergroten zijn:
– Lang zitten (bijvoorbeeld een kantoorbaan)
– Zwaar fysiek werk of veel tillen (bijvoorbeeld in de bouw of in de verzorging)
– Hoge werkdruk, stress of spanningen
– Overgewicht
– Roken
– Vermoeidheid

Wat kun je zelf doen?

Ondanks dat rugklachten vaak relatief onschuldig zijn, is het natuurlijk het fijnst om ze te voorkomen. Wat kan je zelf doen om het risico op rugklachten te verkleinen?

– Blijf in beweging. Misschien ken je de uitspraak wel: ‘rust roest’. Zo is ook ons lichaam niet gemaakt om lang achter elkaar stil te zitten. De wervelkolom en de rugspieren zijn gebaat bij beweging. Probeer op een makkelijke manier meer beweging in je dag te brengen. Tip: begin vandaag nog met een dagelijks ‘ommetje’ of ga met de fiets naar je werk.

– Werkhouding. Heb jij een baan waarbij je lang achtereen zit? Wees dan alert op je houding en een ergonomische werkplek. Wist je dat de beste houding de ‘afwisselende’ houding is? Ga bijvoorbeeld elk half uur even staan of loop een rondje over de afdeling. Heb je een baan waarbij je juist veel moet tillen? Bij zwaar tilwerk is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de beenspieren gebruikt. Buig goed door de knieën en houd de rug recht. Hierdoor wordt de rug minder belast.

– Gezonde leefstijl en ontspanning. Wist je dat er naast overgewicht en roken ook een verband is tussen stress, (werk)druk en angst met het ontstaan van rugklachten? Een gezonde leefstijl met voldoende ontspanning is dan ook enorm belangrijk in het voorkomen van rugklachten. Denk aan gezonde voeding, voldoende slaap, voldoende dagelijkse beweging en een goede mentale gezondheid.

– Stabiliteit en kracht. Door specifieke stabiliteits- en krachtoefeningen kunnen de rugspieren getraind worden. Hierdoor kunnen de spieren meer aan en heb je minder kans op blessures. Wil jij hier graag mee aan de slag, maar weet je niet hoe? Vraag ons gerust om advies.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Fysiotherapie Beatrixpark heeft meerdere fysiotherapeuten die expert zijn op het gebied van rugpijn. De fysiotherapeut zal jou voorzien van adviezen en oefeningen voor een optimaal herstel. Ook wordt er samen gekeken naar de factoren die de rugpijn in stand houden. Naast fysiotherapie bieden wij ook de mogelijkheid voor Fysio-Fitness om de rugspieren sterker te maken door middel van individuele zaaltraining met een schema op maat. De fysiotherapie kan onder meer bestaan uit:

Maak een afspraak

Rugklachten