Nacontrole en tweede controle

Home » Nacontrole en tweede controle

Waarom een nacontrole?

Na jouw zwangerschap en bevalling is er veel veranderd in jouw lichaam. Om eventuele klachten zoals verzakkingen en/of diastase te voorkomen, is het belangrijk om de buik- en bekkenspieren op een juiste manier te belasten. Voor veel vrouwen is het lastig te beoordelen wanneer het lichaam voldoende is hersteld om te kunnen starten met trainen. Onze bekkenfysiotherapeuten helpen jou hier graag bij.

Vanaf 6-8 weken na de bevalling kun je een nacontrole bij een van onze bekkenfysiotherapeuten Elma, Anouk, Leonie en Bertha laten uitvoeren. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt de globale bekkenbodemfunctie uitwendig beoordeeld. Ook wordt er gekeken of er sprake is van een diastase (ruimte tussen de rechte buikspieren). In de nacontrole wordt jouw herstel besproken en wordt er nagegaan of er eventuele bekken(-bodem)klachten zijn. Onze bekkenfysiotherapeuten helpen jou graag met adviezen hoe jij weer kunt gaan starten met het opbouwen van activiteiten en sport. De nacontrole kan ook gecombineerd worden met het intake MamaFit, wel zo handig!

Waarom een tweede controle?

Tijdens de nacontrole kan in overleg een nieuwe afspraak bij een van onze bekkenfysiotherapeuten gemaakt worden voor verder onderzoek en behandeling. Afhankelijk van jouw klachten kan er gekozen worden voor een uitwendig of inwendig onderzoek. Bij een inwendig onderzoek wordt een vaginaal en/of anaal inwendig onderzoek uitgevoerd, waarbij de functie en spanning van de bekkenbodem wordt beoordeeld. Ook kan hiermee gecontroleerd worden of er sprake is van een verzakking. Denk hierbij aan een daling van de blaas, de baarmoeder of de darm). Na het onderzoek kunnen we je gerichte adviezen en oefeningen meegeven om klachten te verminderen en de buik- en bekkenspieren op een juiste manier te trainen.

Wil jij een nacontrole of tweede controle? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak bij een van onze bekkenfysiotherapeuten.

Waar en wanneer is ZwangerFit®/MamaFit?

Sporten onder gespecialiseerde begeleiding

De fysiotherapeuten en trainers van ZwangerFit®/MamaFit hebben de YVLO-ZwangerFit® opleiding behaald. Door middel van de theorie en praktijk uit deze opleiding kunnen zij tijdens de trainingen ook zwangerschapsgerelateerde problemen van het houdings- en bewegingsapparaat signaleren. Hierbij kun je denken aan gewrichts- of spierklachten. Bij de trainingen, zowel indoor als outdoor, is een bekkenfysiotherapeut aanwezig. Heb jij vragen over klachten rondom het bekkengebied? Onze bekkenfysiotherapeuten helpen je graag.

 

ZwangerFit®/MamaFit indoor

ZwangerFit/MamaFit indoor bestaat uit een individueel trainingsschema. In de training wordt er gebruik gemaakt van oefeningen met cardio- en krachtapparatuur, ballen, matten en gewichten. Er wordt extra aandacht besteed aan de spieren rondom het bekken(-bodem)gebied.
ZwangerFit®/MamaFit indoor wordt vaak geadviseerd bij bekken(-bodem)klachten met als doel om deze klachten te verminderen.

 

ZwangerFit®/MamaFit outdoor

Naast ZwangerFit®/MamaFit indoor bieden we ook ZwangerFit®/ MamaFit outdoor aan. Deze trainingen worden buiten, in de buurt van de praktijk, gegeven. Er wordt afwisselend gebruik gemaakt van oefenmateriaal en aanwezige ‘’obstakels’’ in de omgeving. De aandacht ligt vooral op conditie, coördinatie, stabilisatie en spierkracht rondom het bekken(-bodem)gebied.

 

Verplichte intake

Vóór deelname ZwangerFit®/MamaFit wordt er altijd gestart met een intake. Hierdoor kunnen we jouw persoonlijke trainingsdoelen in kaart brengen. In het intakegesprek bespreken we onder andere jouw verwachtingen en doelen in de zwangerschap en na een bevalling. Ook stellen we vragen over eventuele klachten rondom jouw zwangerschap en bevalling. Daarnaast leggen we stap voor stap uit hoe ZwangerFit®/MamaFit in haar werk gaat.

 

Theorielessen ZwangerFit

Wanneer je zwanger bent kun je naast de ZwangerFit®-trainingen deelnemen aan twee theorieavonden die door Fysiotherapie Beatrixpark gegeven worden. De eerste les is gericht op de veranderingen van het lichaam die plaatsvinden tijdens en na de zwangerschap. De tweede les is gericht op de ondersteuning rondom de bevalling eventueel samen met de partner. De theorielessen worden gegeven op een dinsdagavond. Bij deelname aan ZwangerFit® (indoor, outdoor en yoga) zijn de theorielessen gratis.

Onze bekkenfysiotherapeuten

Elma Heikamp

Geregistreerd Bekkenfysiotherapeut

Anouk Tigchelaar

Master Bekkenfysiotherapeut

Leonie Pikaar

Master Bekkenfysiotherapeut i.o.

Bertha van der Starre

Bekkentherapeut

Maak een afspraak

Nacontrole en tweede controle