Fysieke en mentale gezondheid

Home » Fysieke en mentale gezondheid

Wat is positieve gezondheid?

Bij positieve gezondheid staat jouw gezondheid centraal. Gezondheid is geen momentopname, maar een groter geheel. Het draait namelijk om dagelijkse gewoontes. Met positieve gezondheid kijken we naar het totaalbeeld, en niet naar de klacht. Dit kan dus ook preventief zijn. Vaak hangen de fysieke en mentale gezondheid met elkaar samen. Zo kan een stressvolle periode ook zorgen voor fysiek veel spanning. Voel jij je gestresst of heb je het gevoel dat je continu ‘aan’ staat? Wij kunnen je daarbij helpen.

Welke behandeling kun je verwachten?

Onze fysiotherapeut Hanna volgt de master Gezondheidspsychologie. Samen met jou kijkt zij waar jouw motivatie ligt op weg naar een positieve gezondheid. In de intake ligt de focus op jouw fysieke en mentale gezondheid. Er wordt gekeken welk (dagelijks) gedrag jij wilt doorbreken, en hoe je dit kunt omzetten naar positieve gewoontes. De fysiotherapeut begeleidt jou om een gezonde leefstijl te creëren en te behouden. Hierbij kun je denken aan:

– Balans inspanning – ontspanning
– Balans fysieke – mentale inspanning
– Ontspanningsoefeningen
– Ademhalingsoefeningen
– Slaapkwaliteit en slaapkwantiteit
– Voldoende en verantwoord bewegen

Gedragsverandering

Iedere dag maken we keuzes: pak ik de trap of de lift? Ga ik sporten of op de bank hangen? Onze leefstijl veranderen is een enorme uitdaging, omdat het vaak op de ‘automatische piloot’ gaat. We weten allemaal dat voldoende bewegen, goed slapen en gezond eten belangrijk is voor onze gezondheid. Maar dit aanpassen is soms knap lastig.

– ‘’Wat wil ik precies veranderen?’’
– ‘’Hoe kant ik dit het beste aanpassen?’’
– ‘’Welke invloed heeft mijn sociaal leven, zonlicht en slaap op mijn gedrag?’’

Ontspanningstherapie

Ontspanningstherapie kan jou helpen bij het ontstressen en ‘ontprikkelen’. Stress betekent een sympathische overprikkeling: de ‘fight-and-flight’ modus. Het lichaam staat in een alerte modus. Je kunt bijvoorbeeld een hoge hartslag, een hoge spierspanning, hyperventilatie, slapeloosheid, hoofdpijn of een gejaagd gevoel ervaren. Bij ontspanningstherapie kijkt de fysiotherapeut samen met jou welke klachten er zijn en welke mogelijke oorzaken hieronder liggen. Met behulp van oefeningen leer je bewust de spanning en ontspanning van je lichaam te voelen. Je krijgt hierdoor meer inzicht in hoe je met spanning omgaat en hoe je dit uiteindelijk zelf kunt reguleren.

Ademhalingstherapie

Een gezonde ademhaling is cruciaal voor goede gezondheid. Als je problemen hebt met ademhaling, kan het zijn dat je een verkeerde ademtechniek hebt. Dit hangt vaak samen met stressgerelateerde klachten, waardoor je paniekaanvallen of hyperventilaties kunt krijgen. Ademhaling is één van de weinig functies in het lichaam die automatisch plaatsvindt, maar die ook bewust kan worden aangepast. Daardoor biedt de ademhaling een goede mogelijkheid voor behandeling. De therapie bestaat uit diverse ademhalingsoefeningen, zodat je weer grip kunt krijgen op je ademhaling. Dit kan helpen bij het omgaan met stressvolle situaties en/of fysieke inspanningen. Ademhalingstherapie is effectief bij onder andere:

– Paniekaanvallen of hyperventilaties
– Spanningsgerelateerde klachten, zoals slaapproblemen , angst of een burn-out
– Ademhalingsklachten bij fysieke inspanningen
– Ademhalingsklachten bij hart- en longaandoeningen

The Health Fundament

The Health Fundament is een organisatie die diverse cursussen en nascholingen organiseert voor zorgprofessionals om de kennis in fundamentele gezondheidsaspecten te vergroten. Voorbeelden van thema’s zijn slaap, burn-out, chronische pijnklachten, ademhaling, leefstijlinterventies en coaching technieken. Door middel van de cursussen en nascholingen slaan de zorgprofessionals de handen ineen om samen te bouwen aan een Nederland waar gezondheid de norm vormt. Binnen Fysiotherapie Beatrixpark is Hanna aangesloten bij The Health Fundament. Het doel is om hiermee begeleiding te bieden aan mensen die graag gezonder willen leven.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut

Hanna van Aalten

Algemeen fysiotherapeut en Master Gezondheidspsycholoog i.o.

Maak een afspraak

Fysieke en mentale gezondheid