Polsklachten
Last van je pols?
Polsklachten worden voornamelijk gezien na een val, waarbij de pols is verzwikt. Desondanks kunnen er ook andere oorzaken zijn. Om de klacht op een juiste manier te verhelpen, is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in wat er aan de hand is. Ervaar jij hand- of polsklachten? Neem contact op voor een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten .
Welke verschillende polsklachten zijn er?
– Carpaal Tunnel Syndroom
– Syndroom van Quervain (geïrriteerd omhulsel van de duimpees)
– Polsartrose
– Polsbreuk
Hoe kunnen polsklachten ontstaan?
– Risicovolle sporten (bijvoorbeeld voetbal, rugby, boksen, turnen, skiën en schaatsen);
– Overbelasting door zware activiteiten (bijvoorbeeld verhuizen, klussen, gewichtheffen);
– Overbelasting door repeterende bewegingen (bijvoorbeeld bij computerwerk of kassières).
Wat kun je zelf doen?
– Beschermingsmateriaal. Aangezien polsblessures vaak bij risicovolle sporten ontstaan, is het belangrijk om preventief beschermingsmateriaal te gebruiken. Denk aan kwalitatief goed materiaal bij diverse sporten, het intapen van de pols bij tennis en beschermingsmateriaal bij skaten.
– Afwisselend bewegen. Ieder gewricht is gebaat bij een afwisselend beweegpatroon. De hele dag typen of dezelfde herhaaldelijke beweging uitvoeren, zorgt voor een continue belasting op de pols. Door meer af te wisselen kun je overbelasting voorkomen.
– Sport- en activiteitenopbouw. Ga je starten met een nieuwe sport of activiteit? Bouw het rustig op. Dit is vooral van toepassing in verschillende sporten waarbij de handen gebruikt worden, zoals bij racket- en klimsporten. Om te zorgen dat de pols niet overbelast raakt, is het belangrijk om elke activiteit rustig op te bouwen. De spieren en pezen hebben immers tijd nodig om aan deze nieuwe vorm van belasting te wennen.
– Stabiliteit en kracht. Met oefeningen gericht op coördinatie en kracht, zorg je ervoor dat de spieren rondom de pols sterker worden. Hoe sterker en stabieler de pols, hoe meer belasting het gewricht aankan zonder dat het een overbelasting veroorzaakt. Wil jij aan de slag met specifieke oefeningen? Vraag ons gerust om advies.
Zoals reeds genoemd ontstaan polsklachten vaak als gevolg van een val. Heb je zelf een val gehad met een verzwikking van de pols? In dat geval kun je het beste direct de ICE-regel toepassen:
1. ICE = Koel de pols. Koel de pols met ijs of een cold-pack gedurende 15-20 minuten. Wikkel het ijs of de cold-pack altijd in een thee- of handdoek, zodat het niet direct op de blote huid komt. Het advies is om gedurende de eerste twee dagen 4-5 keer per dag te koelen.
2. I = Immobiliseren. Houd de pols stil. Draag een polsbrace of tape tijdens de sportactiviteit en eventueel ook in het dagelijks leven. Het doel van de brace of tape is om de pols te stabiliseren, zodat de pezen en banden de tijd krijgen om te herstellen.
3. C = Compressie. Leg een drukverband aan.
4. E = Elevatie. Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte.
Hoe kunnen wij jou helpen?
Polsklachten zijn meestal goed te behandelen. Onze fysiotherapeuten kunnen je in de eerste fase na het oplopen van de polsklacht advies geven in het gebruik van de pols en hand. Na één tot twee weken kan worden gestart met oefentherapie om de beweeglijkheid, stabiliteit en spierkracht in de pols te verbeteren. Indien er sprake is van een handklacht waarbij handtherapie raadzaam is, zullen onze fysiotherapeuten jou doorverwijzen naar een gespecialiseerde handtherapeut. Bij polsklachten biedt Fysiotherapie Beatrixpark diverse behandelinterventies die ingezet kunnen worden, afhankelijk van de specifieke polsklacht. Hoe wij dit behandelen?
– Algemene fysiotherapie
– Manuele therapie
– Sportfysiotherapie
Maak een afspraak