Aandoeningen

Wat is MS?

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte waarbij de beschermende isolatielaag (myeline) die rond het centraal zenuwstelsel zit (hersenen, ruggenmerg, oogzenuwen) wordt aangetast. Om nog onbekende redenen ontstaan er ontstekingen die het myeline aantasten waardoor de zenuwen minder goed hun werk doen. Het gevolg is dat er klachten (pijn, stijfheid) of uitvalsverschijnselen ontstaan. Soms verdwijnen de klachten ook weer, maar het kan ook zijn dat een zenuw dusdanig is aangetast dat de klachten niet meer (volledig) verdwijnen. Een acute terugval wordt een schub of relapse genoemd. De klachten zijn afhankelijk van de locatie van de ontsteking. Klachten wisselen per persoon en kunnen onder ander zijn: verminderd zicht, krachtsverlies, verminderde coördinatie, spierzwakte, pijn, verminderde sensoriek, geheugenproblemen, vermoeidheid etc.

Er zijn vier verschillende typen MS: relapsing-remitting MS, relapsing-progressieve MS, primair progressieve MS en secondair progressieve MS.

Fysiotherapeutische behandeling bij MS

MS is helaas niet te genezen. Naast medicatiegebruik is het leren omgaan met de ziekte en de bijbehorende klachten van groot belang. De fysiotherapeut kan u bovendien begeleiden bij het bewegen en het optimaliseren van het lichamelijk functioneren, zodat de functionele gevolgen van MS zoveel mogelijk worden beperkt en de patiënt zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen en de spierkracht; verminderen/stabiliseren van stijfheid; beïnvloeden van vermoeidheid; behouden van mobiliteit van spieren en gewrichten; optimaliseren van balans; bevorderen van zelfstandigheid in het dagelijks leven; adviseren over hulpmiddelen; instrueren van partner/mantelzorger. De fysiotherapeut kan daarbij samenwerken met andere disciplines. Binnen de eerste lijn bestaat er in Ede een multidisciplinaire samenwerking, namelijk Neurorevalidatieteam Thuis-Verder gemeente Ede.

Zie voor meer informatie: ‘Neurorevalidatieteam Thuis-Verder’.