Bekkenfysiotherapie

Home » Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op het voorkomen en het behandelen van klachten rondom de buik, het bekken, de heupen en de lage rug. Hoewel het niet de meest bekende klachten zijn, komt het veel voor en kan het erg vervelend zijn. De bekkenbodemspieren hebben namelijk veel belangrijke functies. Zo spelen ze een grote rol in het openen en sluiten van de plasbuis en anus, waardoor willekeurige controle over het plassen en ontlasten (poepen) mogelijk is. Daarnaast ondersteunen de bekkenbodemspieren de buikorganen (blaas, darmen en baarmoeder) en hebben ze een belangrijke functie bij seksuele activiteiten. Ook leveren ze een bijdrage aan de balans en stabiliteit van het bekken en de lage rug. Voor dit alles is voldoende souplesse en ontspanning, maar ook kracht en uithoudingsvermogen nodig. Herken je de volgende klachten?

 • Moeite met ophouden van urine, ontlasting of windjes?
 • Heel vaak plassen (ook in de nacht)
 • Niet goed kunnen plassen
 • Moeite met leegplassen
 • Regelmatig blaasontstekingen
 • Moeite met poepen (obstipatie)
 • Het zien of voelen van een balletje in de vagina
 • Pijn in de onderbuik, anus of geslachtsdelen
 • Stuitklachten
 • Seksuele problemen (bv pijn bij vrijen of erectiestoornissen)
 • (Chronische) bekkenpijn of lage rugklachten
 • Bekkenpijn of lage rugklachten tijdens of na de zwangerschap
 • Recente operatie in de buik of geslachtsorganen

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn Elma, Anouk, Leonie en Bertha gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. Dit houdt in dat zij gespecialiseerd zijn in het onderzoeken en behandelen van jouw bekken(bodem)klachten. De behandeling is afhankelijk van jouw klachten en jouw persoonlijke hulpvraag. De bekkenfysiotherapeut zal zich vooral richten op de buik, bekkenbodem, lage rug, bekken en heupen. Tijdens de eerste afspraak worden de klachten geïnventariseerd in een vraaggesprek en krijg je eventueel voorlichting over jouw klachten. Bij de tweede afspraak kan er indien nodig een inwendig onderzoek plaatsvinden. Dit gebeurt uiteraard in overleg met jou en alleen met jouw toestemming. Dit is afhankelijk van het type klachten dat je hebt.

Enkele behandelmogelijkheden zijn:

 • Uitleg en adviezen met betrekking tot jouw klachten
 • Oefentherapie passend bij jouw klachten
 • Bekkenbodemoefeningen eventueel met ondersteuning van inwendige palpatie, biofeedback, elektrostimulatie en ballontraining.

Zwangerschap

Heb jij last van klachten rondom het bekken tijdens of na jouw zwangerschap? In de periode van de zwangerschap gebeurt er veel met jouw lichaam. Het is dan ook niet gek dat je deze klachten ervaart. Fysiotherapie Beatrixpark biedt naast bekkenfysiotherapie ook verschillende beweegprogramma’s voor vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Zo hebben wij de sportactiviteit ZwangerFit (tijdens de zwangerschap), MamaFit (na de zwangerschap) én zwangerschapsyoga. Deze groepstrainingen helpen jij in het blijven bewegen en sporten. Hierdoor kun jij op een verantwoorde wijze fit en vitaal blijven tijdens en na de zwangerschap.

– ZwangerFit/MamaFit:

Sporten tijdens en na de zwangerschap is gezond voor jou als moeder, maar ook voor jouw baby. ZwangerFit/MamaFit is een sportgroep die wordt begeleid door onze bekkenfysiotherapeuten en gespecialiseerde trainers: Bertha, Elma, Leonie, Lisanne en Luna. De trainingen zijn laagdrempelig en geschikt voor iedere zwangere of bevallen vrouw. ZwangerFit/MamaFit bestaat uit conditie-, coördinatie-, stabiliteits- en krachtoefeningen, waarbij specifiek aandacht is voor de rug-, buik- en bekkenspieren. Fysiotherapie Beatrixpark biedt zowel indoor als outdoor ZwangerFit/MamaFit.

Naast de toegenomen beweeglijkheid van het bekken is er in en vooral na de zwangerschap sprake van zwakte van de buikspieren door uitrekking. Hierdoor ontstaan er problemen in de overdracht van krachten van de romp op de benen. Omdat tegenwoordig veel vrouwen een druk leven hebben, is hun belasting groot, terwijl het bekken in de zwangerschap minder aankan. De activiteiten die voor de zwangerschap normaal waren, kunnen tijdens de zwangerschap dus teveel zijn. Soms kan een moeizame bevalling achteraf bekkenklachten veroorzaken. In dat geval kan bekkenbodemtherapie veel verlichting van uw klachten geven.

– Zwangerschapsyoga:
Zwangerschapsyoga is een fijne manier om rust, tijd en aandacht te nemen voor jezelf en jouw baby. Tijdens de les is aandacht voor verschillende ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Door middel van yogahoudingen oefen je kracht, flexibiliteit en ontspanning. De lessen worden gegeven door onze zwangerschapsyoga-docent Ilse Wever. Wil jij graag deelnemen aan de zwangerschapsyoga? Vanaf de 14e week in de zwangerschap, na het eerste trimester, kan jij meedoen met onze lessen.
MAPle

Fysiotherapie Beatrixpark heeft gekozen voor de MAPle. Dit is de nieuwste technologie voor de diagnose en behandeling van bekkenbodemdisfuncties. Het meetinstrument is ontwikkeld door Novuqare in samenwerking met de afdeling Urologie van het LUMC.

De MAPle laat in één oogopslag de EMG-activiteit van individuele bekkenbodemspieren zien. Dit ervoor zorgt dat je een nog betere diagnose kunt stellen en extra doelgericht kunt behandelen. Op een gekoppelde draadloze iPad is de grote hoeveelheid informatie overzichtelijk gepresenteerd op een speciaal hiervoor ontwikkelde app.

De MAPLe is een systeem dat werkt met een probe met 24 elektrodes. Deze elektrodes kunnen alle spieren van de bekkenbodem nauwkeurig meten en stimuleren. Dit is belangrijk om inzicht te krijgen in de functie van de bekkenbodem. Waar andere apparaten alleen in staat zijn om de bekkenbodem als één spier te zien en om algemene elektrostimulatie (van de gehele bekkenbodem) toe te passen, geeft de MAPle gerichte biofeedback van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem.

Onze bekkenfysiotherapeuten

Elma Heikamp

Geregistreerd Bekkenfysiotherapeut

Anouk Tichgelaar

Master Bekkenfysiotherapeut

Leonie Pikaar

Master Bekkenfysiotherapeut i.o. 

Bertha van der Starre

Bekkentherapeut

Maak een afspraak

Bekkenfysiotherapie