Echografie

Home » Echografie

Wat is echografie?

Binnen de fysiotherapie wordt echografie steeds frequenter gebruikt. Bij een echografisch onderzoek kunnen spieren, pezen, slijmbeurzen, gewrichtsbanden en organen in beeld gebracht worden. Dit gebeurt door middel van geluidsgolven. Er wordt een videobeeld gevormd door de weerkaatsing op weefselstructuren. Het grote voordeel van een echografisch onderzoek is dat er een dynamisch beeld verkregen kan worden. Hierdoor kan de klacht vanuit verschillende posities in kaart gebracht worden.

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn Bas, Giel en Elma gespecialiseerd in echografie. Je kunt voor diverse klachten bij ons terecht voor echografisch onderzoek. Enkele voorbeelden zijn: sportblessures, gewrichtsklachten en bekkenproblematiek. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in echografie van onderstaande lichaamsdelen:

– Schouder
– Elleboog
– Buik
– Heup
– Knie
– Enkel

De fysiotherapeut kan het echografisch onderzoek gebruiken als aanvulling op de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Tijdens de echo kun je meekijken op het scherm. Met behulp van echografie kan de fysiotherapeut direct spier- of peesscheuren, ontstekingen en andere klachten identificeren. Dit kan meer inzicht geven in de oorzaak van de klacht, zodat er een passend behandelplan opgesteld kan worden.

Gecombineerde behandeling

Echografie is binnen de fysiotherapie een diagnostische interventie. Dit houdt in dat de oorzaak en het type klacht hiermee in kaart gebracht kan worden. Naast het diagnosticeren kan de echografie helpen bij het monitoren van de behandeling. De fysiotherapeut kan namelijk door de beeldvorming zien hoe het weefsel herstelt. Het wordt vaak gebruikt als toevoeging op andere behandelmethoden. Een aantal specialisaties waarbij echografie regelmatig als aanvulling gebruikt wordt zijn manuele therapie , bekkenfysiotherapie en sportfysiotherapie . Door echografie hiermee te combineren kan de fysiotherapeut een specifiek behandelplan opstellen, passend bij jouw klacht en hulpvraag.

Vergoeding

Echografie is een onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Het wordt gezien als een interventie binnen de fysiotherapie en valt dan ook onder een fysiotherapeutische zitting.

Onze echografie fysiotherapeuten

Bas Bruggers

Master Manueel therapeut i.o.

Giel Polak

Master Manueel therapeut

Elma Heikamp

Geregisteerd Bekkenfysiotherapeut

Maak een afspraak

Echografie