Geriatrie fysiotherapie

Home » Geriatrie fysiotherapie

Wat is geriatrie fysiotherapie?

Wanneer je ouder wordt, kan je lichaam kwetsbaarder en minder beweeglijk worden. Dit kan vervelend zijn bij het dagelijks functioneren. Om zoveel mogelijk zelfstandigheid te behouden is het belangrijk om (preventief) te bewegen. Samen met een geriatrie fysiotherapeut kun je hieraan werken. De geriatriefysiotherapie is gericht op ouderen en kan helpen bij diverse klachten rondom het ouder worden. Je kunt hierbij denken aan:

– Reumatische aandoeningen
Ziekte van Parkinson
– Revalidatie na een nieuwe knie of heup
Cardiovasculaire aandoeningen
Valpreventie
– Dementie
– Beroerte

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn Dorien, Bram en Eva gespecialiseerd in geriatrie. Het doel van de behandeling is vooral gericht op zelfredzaamheid in dagelijkse activiteiten. De therapie zal op maat gemaakt worden en bestaat vaak uit functionele krachttraining, looptraining en balanstraining. In onze praktijk maken wij tevens gebruik van de C-Mill. Dit is een interactieve en unieke loopband waarop met een beamer obstakels en stapdoelen worden geprojecteerd. Het voordeel is dat je in een harnas kan lopen. Dit creëert een veilige omgeving en vermindert het valrisico.

Ook wanneer je niet in staat bent om zelfstandig naar de praktijk te komen, kunnen wij jou helpen. Zo bieden wij fysiotherapie aan huis en hebben wij een gratis Haal-Brengservice (HBS). Op deze manier is fysiotherapie voor iedereen mogelijk. Voor een behandeling aan huis is een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Prikkelarme oefenruimte

Fysiotherapie Beatrixpark heeft een prikkelarme oefenruimte specifiek voor geriatrie en neurologie patiënten. Het voordeel van deze prikkelarme ruimte is dat patiënten zich beter kunnen focussen op de revalidatie. Zeker mensen met neurologische aandoeningen kunnen sneller overprikkelt raken. Dit kan erg vervelend voor de patiënt zijn en kan ook de training en de fysieke vooruitgang belemmeren.

Hoe ziet de prikkelarme oefenruimte eruit? De ruimte is ingericht op zo min mogelijk prikkels: er staat geen achtergrondmuziek aan, beeldschermen zijn beperkt tot het trainen op de C-Mill en de MotoMed, er zijn geen felle lichten, er is veel ‘vrije’ trainingsruimte zonder apparatuur en er is een rustige bosrijke achtergrond. Tevens zijn er weinig mensen tegelijk in de ruimte aan het oefenen, waardoor er meer aandacht is voor persoonlijk contact. Hiermee creëren we een rustige, vertrouwde omgeving.

Haal-Breng Service (HBS)

De (gratis) Haal-Brengservice is speciaal voor patiënten met geriatrische en/of neurologische klachten. Onze chauffeurs kunnen jou ophalen voor de fysiotherapie en vervolgens weer terug naar huis brengen. Op verschillende dagdelen rijden onze chauffeurs met de praktijkauto door Ede. De chauffeurs zijn allemaal zeer enthousiaste vrijwilligers! Met deze vervoerservice willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verder optimaliseren.

De fysiotherapeut bij wie je komt zal bepalen of jij in aanmerking komt voor de Haal-Brengservice. Er moet allereerst sprake zijn van een medische indicatie. Tevens wordt er gekeken naar de volgende factoren gekeken:

– Je kunt niet zelfstandig naar de praktijk komen.
– De behandeling op de praktijk heeft een duidelijke meerwaarde voor het herstel.
– Het ontlasten van uw directe omgeving en/of mantelzorgers.

Valpreventie

Een val op oudere leeftijd heeft vaak grote gevolgen en kan een grote impact hebben op de zelfredzaamheid. De angst om te vallen geeft al een verhoogde kans op het daadwerkelijk vallen. Doordat op oudere leeftijd het reactievermogen trager wordt, is de schade bij vallen aan het lichaam vaak groter. Veel valongelukken hebben vaak letsel tot gevolg, zoals botbreuken of hersenletsel.

In onze praktijk bieden wij valpreventie voor ouderen aan. Het programma is gebaseerd op het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd” en wordt gegeven door Bram en Eva, die hiervoor ook zijn opgeleid. Zij gaan met jou aan de slag zodat jij weer genoeg vertrouwen krijgt in jezelf en de kans op vallen wordt verminderd.

Bethanië

Onze praktijk heeft een samenwerking met Stichting Bethanië te Ede en Wekerom. Vanuit onze praktijk zijn Bram, Eva en Hanna als fysiotherapeuten onderdeel van de behandeldienst binnen Bethanië. Zij bieden fysiotherapeutische zorg aan de bewoners van Bethanië om zo lang en prettig mogelijk in beweging te kunnen blijven. Naast de fysiotherapeutische begeleiding voor de bewoners geven zij adviezen aan de zorg over hulpmiddelen en til- en transfertechnieken. Op deze wijze zetten zij zich in voor de gezondheid en zelfredzaamheid van de bewoners.

Onze geriatrie fysiotherapeuten

Bram van Bergeijk

Master geriatriefysiotherapeut

Dorien Kok

Master geriatriefysiotherapeut

Eva Krabbenborg

Master geriatriefysiotherapeut i.o.

Maak een afspraak

Geriatrie fysiotherapie