Valpreventie

Home » Valpreventie

Valpreventie

Een val op oudere leeftijd heeft vaak grote gevolgen en kan een grote impact hebben op de zelfredzaamheid. Alleen al de angst om te vallen geeft een verhoogde kans op het daadwerkelijk vallen. Doordat op oudere leeftijd het reactievermogen trager wordt, zijn de gevolgen na een val vaak groter. Veelvoorkomende gevolgen van een valincident zijn beurse plekken, botbreuken en hersenletsel.

In onze praktijk bieden wij valpreventie voor ouderen aan. Het programma is gebaseerd op het valpreventieprogramma ‘Vallen Verleden Tijd” en wordt gegeven door Bram en Eva, zij zijn speciaal opgeleid voor valpreventie. Bram en Eva gaan met jou aan de slag zodat jij weer genoeg vertrouwen krijgt in jezelf en de kans op vallen wordt verminderd.

Doel

Het programma is gericht op het voorkomen van valongevallen door het herkennen van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van stabiliteit en balans.

Voor wie is het programma bedoeld?

Het programma is bedoeld voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Een voorwaarde is dat men 15 minuten kan lopen zonder loophulpmiddel. Bij een verhoogd valrisico kun je denken aan valangst, eerdere valincidenten en problemen met balans of mobiliteit.

Wat houdt ‘Vallen Verleden Tijd in’?

Het valpreventieprogramma kent de volgende opbouw:

1. Bij de intake bespreekt de fysiotherapeut samen met jou wat jouw doelen en verwachtingen zijn. Ook zullen er een aantal tests uitgevoerd worden. Op basis van de uitslagen van de test kan een beter beeld worden verkregen van jouw valrisico.

2. Tijdens de groepslessen (8 lessen van 1 uur, 1x per week) ga je onder begeleiding van twee deskundige fysiotherapeuten aan de slag met een hindernisparcours, valtraining (leren vallen op een dikke mat) en diverse sport- en spelvormen.

3. Aan het eind van het programma vindt een evaluatie plaats en ontvang je een bewijs van deelname.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor deelname aan de cursus bedragen eenmalige € 75,-. 

Samenwerking fysiotherapiepraktijken in Ede

De gevolgen van een val zijn enorm en kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven en op het nog langer thuis kunnen blijven wonen. Naast de persoonlijke impact heeft het ook invloed op de maatschappelijke zorgkosten. Deze zorgkosten zullen de komende jaren toenemen mede als gevolg van de vergrijzing. Vandaar dat drie fysiotherapiepraktijken in Ede de handen ineen hebben geslagen om Valpreventie op de kaart te zetten. In deze fysiotherapiepraktijken wordt het programma ‘Vallen Verleden Tijd’ gegeven door hiervoor speciaal opgeleide fysiotherapeuten. Zij gaan met jou aan de slag zodat jij weer genoeg vertrouwen krijgt in jezelf en de kans op vallen wordt verminderd.

De samenwerkende fysiotherapiepraktijken zijn:

– Fysiotherapie Beatrixpark
– Fysiotherapie Veluwse Poort
– Fysiotherapie Zuidereng

Onze fysiotherapeuten die de valpreventie geven

Bram van Bergeijk

Master Geriatriefysiotherapeut

Eva Krabbenborg

Master Geriatriefysiotherapeut i.o.

Maak een afspraak

Valpreventie