Heupklachten

Home » Heupklachten

Last van je heup?

De heup is een complex gewricht dat allerlei kanten op kan bewegen. Gelukkig maar, want dit zorgt er mede voor dat wij ons kunnen voortbewegen. Doordat we onze heup veel gebruiken is er ook een risico op heupklachten. De term ‘heupklachten’ is een verzamelnaam voor pijnklachten in en rondom de heup. Helaas komt het in de gehele populatie voor: jong, oud, sporters, niet-sporters etc.

Vaak ontstaan heupklachten als gevolg van overbelasting, slijtage of sporten. Soms kunnen er ook andere (medische) aandoeningen of bewegingsproblemen in een ander lichaamsgebied aan ten grondslag liggen. Het is dan ook belangrijk om heupklachten te laten beoordelen door een specialist, zodat de oorzaak achterhaald wordt en de behandelopties bekeken kunnen worden. Ervaar jij heupklachten? Maak een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten voor deskundig onderzoek en advies.

Welke verschillende heupklachten zijn er?

Heupklachten zijn er in alle soorten en maten. We kunnen ze onderverdelen in acute en chronische heupklachten. Dit onderscheid wordt gemaakt door de duur dat de klacht aanwezig is. Met acute heupklachten bedoelt men dat de klacht minder dan 6 weken aanwezig is. Chronische heupklachten zijn daarentegen vaak geleidelijk ontstaan en langer dan 12 weken aanwezig. Dit betekent echter gelukkig niet, zoals de naam doet wellicht vermoeden, dat er niks meer aan deze klacht te doen is. Ook voor chronische heupklachten zijn verschillende behandelopties.
Het meest voorkomende symptoom van heupklachten is een zeurende pijn in en rondom de heup. Ook uitstralingspijn in de lies en bilstreek, pijn bij het liggen op de zij, stijfheid van het heupgewricht en pijnscheuten bij specifieke bewegingen komen veel voor. Waardoor ontstaan deze klachten? Wij geven je een overzicht van verschillende mogelijke aandoeningen bij heupklachten:

– Overbelasting van de heupspieren
Bekkenpijn
– Trochantair pijnsyndroom
– Slijmbeursontsteking in de heup
– Heupfractuur (ook wel ‘gebroken heup’ genoemd)
– Heupartrose

Hoe kunnen heupklachten ontstaan?

Zoals hierboven beschreven kunnen heupklachten zowel acuut als chronisch van aard zijn. Bij acute heupklachten ligt de oorzaak vaak bij een ontsteking van de slijmbeurs, een sportblessure of een val. Hierdoor kan er een forse acute overbelasting op de structuren in de heup komen, wat leidt tot de heupklachten. In de meeste gevallen ontstaan heupklachten echter geleidelijk. Hieronder staan een aantal mogelijke oorzaken bij chronische heupklachten:
– Langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door fysiek zwaar werk)
– Overgewicht (wat zorgt voor extra druk op het gewricht)
– Instabiliteit (waardoor de spieren hard moeten werken)
– Artrose van het gewricht
– Aangeboren standsafwijking
– Onderliggende aandoeningen zoals reuma

Wat kun je zelf doen?

Hoe voorkom je dat je heupklachten ontwikkeld? Wij geven enkele tips om het risico te verkleinen:

– Lichaamsgewicht. De heup is een gewricht dat bij overgewicht veel extra werk te verduren krijgt. Er is dus een continue verhoogde belasting, wat de kans op heupklachten vergroot. Wil jij verandering aanbrengen in je gewicht? Schroom niet om hiervoor hulp in te schakelen.

– Blijf in beweging. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Bewegen heeft positief effect op de spieren, de botten en de smering van het gewricht. Zorg dan ook door de dag heen voor voldoende beweging en afwisseling in houding.

– Stabiliteit en kracht. Door specifieke stabiliteits- en krachtoefeningen kunnen de heupspieren getraind worden. Hierdoor kunnen de spieren meer aan en heb je minder kans op blessures. Wil jij hier graag mee aan de slag, maar weet je niet hoe? Vraag ons gerust om advies.

– Beginnende klachten. Bij beginnende klachten is het verstandig om piekbelasting te vermijden. Neem dan ook een tandje terug in belastende activiteiten zoals hardlopen of springactiviteiten en zoek juist ‘zachtere’ bewegingen op. Denk hierbij aan fietsen, zwemmen of wandelen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Onze fysiotherapeuten kunnen na de intake en het lichamelijk onderzoek jou meer duidelijkheid geven over de heupklacht. Op basis van de oorzaak, de specifieke heupklacht en jouw hulpvraag zal de fysiotherapeut samen met jou een individueel behandelplan opstellen. In onze praktijk hebben wij tevens gespecialiseerde fysiotherapeuten voor artroseklachten. Zij zijn betrokken bij Netwerk Artrose Heup/Knie van de Gelderse Vallei.

De fysiotherapie bij heupklachten bestaat veelal uit adviezen en oefentherapie. Uit onderzoek blijkt dat specifieke oefentherapie kan bijdragen aan het herstel van heupklachten. Afhankelijk van het type klacht biedt Fysiotherapie Beatrixpark aanvullende behandelopties zoals:

– Algemene fysiotherapie
Sportfysiotherapie
Manuele therapie
Dry needling

Maak een afspraak

Heupklachten