Knieklachten

Home » Knieklachten

Last van je knie?

De hele dag door maken we gebruik van onze knieën: (trap)lopen, fietsen, opstaan en sporten. Een flinke belasting voor onze benen. Dit kan soms leiden tot knieklachten. De term ‘knieklachten’ is een verzamelnaam voor allerlei knieproblemen waar verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. De klachten kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verstapping of een sportblessure. Daarentegen kunnen de klachten ook geleidelijk toenemen, bijvoorbeeld door overbelasting of slijtage van het gewricht.

Het kniegewricht bestaat uit het dijbeen, het scheenbeen, de knieschijf, menisci, kniebanden en diverse spieren en pezen. Wist je dat de knie daarmee het grootste gewricht van ons lichaam is? Knieklachten kunnen dan ook erg complex zijn. Voor een goed herstel is het van belang dat de oorzaak op tijd achterhaald wordt. Ervaar jij knieklachten? Maak een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten voor een deskundig onderzoek en een optimaal herstel.

Welke verschillende knieklachten zijn er?

De verschillende soorten knieklachten kunnen onderverdeeld worden in twee subgroepen. De NHG-Richtlijnen (Nederlands Huisartsen Genootschap) maken een verdeling in traumatische knieklachten en niet-traumatische knieklachten. De meest voorkomende symptomen bij knieklachten zijn pijn bij belasting van de knie en moeite met het buigen/strekken van de knie. Andere symptomen die relatief vaak voorkomen zijn slotklachten, zwelling, warmte, een gevoel van instabiliteit, crepitaties en stijfheid na langdurig zitten. Per type knieklacht kunnen de symptomen verschillen. Hieronder staan verschillende type knieklachten:
Traumatische knieklachten
– Meniscusletsel
– Kruisbandletsel (o.a. voorste kruisbandruptuur)
– Patellaluxatie (ook wel ‘knieschuif uit de kom’ genoemd)
– Spierruptuur (ook wel ‘spierscheur’ genoemd)
Niet-traumatische knieklachten
– Jumpers Knee (ook wel ‘springersknie’ genoemd)
– Runners Knee (ook wel ‘lopersknie’ genoemd)
– Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)
– Knieartrose

Hoe kunnen knieklachten ontstaan?

Zoals hierboven beschreven kunnen knieklachten zowel acuut als geleidelijk ontstaan. In de meeste gevallen ontstaan de klachten geleidelijk door overbelasting, een verkeerde houding of slijtage van het gewricht. Er is dan sprake van niet-traumatische knieklachten. Ook kan de oorzaak in een acuut moment liggen. Zo kunnen de kruisbanden of menisci beschadigd raken door een val, een verdraaiing of een overstrekking van de knie. Over het algemeen zien we deze traumatische knieklachten vooral veel bij sporters. We spreken dan van sportgerelateerde klachten.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel knieklachten niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel enkele adviezen om de kans preventief te verkleinen:

– Lichaamsgewicht. Onze knieën worden door de dag heen flink belast, omdat ze continu ons eigen lichaamsgewicht dragen. Een gezond gewicht verkleint dan ook de kans op kniepijn. Heb je onder- of overgewicht en wil je daar graag verandering in aanbrengen? Schakel de juiste zorg in om jou hierbij te ondersteunen en begeleiden.

– Sport. Knieklachten komen voornamelijk voor bij sporten met draai- en sprongkrachten, zoals voetbal en volleybal. Door de spieren goed voor te bereiden op deze forse belasting, kun je de kans op knieklachten verkleinen. Overleg samen met je trainer/coach hoe jouw techniek en belastbaarheid geoptimaliseerd kan worden.

– Stabiliteit en kracht. Weinig stabiliteit en kracht kan het risico op knieklachten vergroten. Het is dan ook belangrijk dat de spieren rondom de knie goed met elkaar samenwerken. Balans- en stabiliteitsoefeningen kunnen helpend zijn. Wil jij hier graag mee aan de slag, maar weet je niet hoe? Vraag ons gerust om advies.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Over het algemeen zijn de meeste knieklachten goed te behandelen middels fysiotherapie. Onze fysiotherapeuten kunnen samen met jou kijken naar de mogelijke oorzaken van de knieklacht. Op basis hiervan zal een specifiek behandelplan gemaakt worden, afhankelijk van het type klacht en jouw hulpvraag. In onze praktijk hebben wij gespecialiseerde fysiotherapeuten voor knieklachten en artroseklachten. Zij zijn betrokken bij Knienetwerk en Netwerk Artrose Heup/Knie van de Gelderse Vallei. Hieronder staan een aantal interventies die Fysiotherapie Beatrixpark biedt:

Maak een afspraak

Knieklachten