Schouderklachten

Home » Schouderklachten

Last van je schouder?

Pijn in de schouder is een fysieke klacht die veel voorkomt. Dit komt mede door de complexiteit van het gewricht: het wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad én het sleutelbeen. De spieren rondom de schouder moeten goed samenwerken, zodat de beweeglijkheid en de stabiliteit van de schouder gecoördineerd worden. Dit is een flinke taak voor de spieren. Het is dan ook niet gek dat schouderpijn veel voorkomt en verschillende oorzaken kan hebben.

Schouderklachten kunnen in alle leeftijdsklassen voorkomen. Vaak zijn de oorzaken multifactorieel. Dit houdt in dat er niet één specifieke oorzaak is, maar een combinatie van factoren. We raden dan ook aan om zo snel mogelijk een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten in te plannen, zodat jouw schouderklacht op tijd behandeld kan worden.

Welke verschillende schouderklachten zijn er?

Schouderklachten worden veelal gekenmerkt door pijn in en rondom het schoudergewricht. De pijn kan soms uitstralen naar de nek, bovenarm of bovenrug. Men ervaart vaak moeite met bovenhandse bewegingen, tillen en slapen op de pijnlijke schouder. Ook kan het schoudergewricht stijf aanvoelen.
Hoe kunnen deze klachten ontstaan? De schouder is een erg complex gewricht, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden wat er precies aan de hand is. Om toch te kunnen differentiëren worden schouderklachten in de medische wereld verdeeld in drie subgroepen. Deze subgroepen kunnen ook gecombineerd aanwezig zijn:

– Subacromiaal Pijnsyndroom: SAPS. Dit is een verzamelnaam voor pijnklachten rondom de kop die wordt verergert bij het heffen van de arm. Dit kan komen door een peesblessure, spierblessure of slijmbeursontsteking. Deze categorie betreft 70-80% van de schouderklachten.

– Gewrichtsklachten. Hierbij staat naast de pijn ook de beperking in het bewegen centraal. De schouder voelt vaak erg stijf aan. De twee bekendste voorbeelden zijn frozen shoulder en artrose.

– Overige schouderklachten. In deze categorie vallen schouderklachten die niet herleid kunnen worden tot de andere twee groepen. Voorbeelden hiervan zijn: instabiliteit van de schouder, nekklachten met uitstralende schouderpijn of klachten vanuit het schouderblad.

Hoe kunnen schouderklachten ontstaan?

De oorzaak verschilt per type schouderklacht: heeft het te maken met spieren, pezen, banden of het gewricht zelf? In sommige gevallen is er sprake van een acuut, specifiek ontstaansmoment. Denk aan een val op de schouder, een verkeerde beweging of een overstrekking. Echter, in de meeste gevallen ontstaan schouderklachten geleidelijk als gevolg van langdurige overbelasting óf juist onderbelasting.

De schouder wordt namelijk gestabiliseerd door onder andere vier spieren die samen de ‘rotator cuff’ vormen. Deze verzorgen in samenspel de beweeglijkheid en stabiliteit van de schouder. Wanneer de rotator cuff spieren over- of onderbelast zijn, raakt het samenspel verstoort. Enkele risicofactoren op het ontwikkelen van schouderklachten zijn:

– Zwaar til- of duwwerk (bijvoorbeeld in de bouw of in de verzorging)
– Veel bovenhandse bewegingen (bijvoorbeeld bij kappers of bovenhandse sporten)
– Veel repeterende bewegingen (bijvoorbeeld bij kassières of tennissers)
– Hoge werkdruk, stress of spanningen

Wat kun je zelf doen?

Hoewel schouderklachten niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel enkele adviezen om de kans preventief te verkleinen:

– Verstandig bewegen. Heb je beginnende schouderpijn? Onthoud dan de uitspraak: ‘bewegen is goed, maar niet met kracht!’. Probeer dus ontspannen en afwisselend te bewegen. Dat is immers goed voor de doorbloeding van de schouder en arm. Wees echter voorzichtig met pijnlijke bewegingen, zoals bovenhandse bewegingen en zwaar tillen.

– Werkhouding. Heb jij een baan waarbij je veel met de armen boven het hoofd reikt of waarbij je repeterende bewegingen maakt met de schouder? Wees dan extra alert op je houding. Zorg bijvoorbeeld voor een goede ergonomische werkplek, wissel regelmatig van houding en wissel regelmatig qua type werkzaamheden.

– Ontspanning. Ervaar je weleens een last op je schouders? Spanningen en stress kunnen ertoe leiden dat onze schouderspieren meer gespannen raken. Als dit lange tijd aanhoudt, kunnen de spieren vermoeid en pijnlijk raken. Het is dan ook raadzaam om te waken hiervoor: zowel privé als op werk.

– Stabiliteit en kracht. Hoe beter de rotator cuff spieren getraind zijn, hoe kleiner de kans dat deze spieren over- of onderbelast raken. Dit kan door middel van specifieke stabiliteits- en krachtoefeningen. Wil jij hier graag mee aan de slag, maar weet je niet hoe? Vraag ons gerust om advies.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Onze fysiotherapeuten kunnen na de intake en het lichamelijk onderzoek jou meer duidelijkheid geven over de schouderklacht en de mogelijke oorzaak. De behandeling bestaat meestal uit adviezen hoe je op de juiste manier met de klacht om kan gaan, aangevuld met gerichte oefeningen voor de schouder. Fysiotherapie Beatrixpark heeft tevens een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut in huis. Afhankelijk van de specifieke schouderklacht bieden wij diverse behandelingen:

Manuele therapie
– Algemene fysiotherapie
Dry needling
– Echografie

Maak een afspraak

Schouderklachten