Schouderklachten
Last van je schouder?
Schouderklachten kunnen in alle leeftijdsklassen voorkomen. Vaak zijn de oorzaken multifactorieel. Dit houdt in dat er niet één specifieke oorzaak is, maar een combinatie van factoren. We raden dan ook aan om zo snel mogelijk een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten in te plannen, zodat jouw schouderklacht op tijd behandeld kan worden.
Welke verschillende schouderklachten zijn er?
– Subacromiaal Pijnsyndroom: SAPS. Dit is een verzamelnaam voor pijnklachten rondom de kop die wordt verergert bij het heffen van de arm. Dit kan komen door een peesblessure, spierblessure of slijmbeursontsteking. Deze categorie betreft 70-80% van de schouderklachten.
– Gewrichtsklachten. Hierbij staat naast de pijn ook de beperking in het bewegen centraal. De schouder voelt vaak erg stijf aan. De twee bekendste voorbeelden zijn frozen shoulder en artrose.
– Overige schouderklachten. In deze categorie vallen schouderklachten die niet herleid kunnen worden tot de andere twee groepen. Voorbeelden hiervan zijn: instabiliteit van de schouder, nekklachten met uitstralende schouderpijn of klachten vanuit het schouderblad.
Hoe kunnen schouderklachten ontstaan?
De schouder wordt namelijk gestabiliseerd door onder andere vier spieren die samen de ‘rotator cuff’ vormen. Deze verzorgen in samenspel de beweeglijkheid en stabiliteit van de schouder. Wanneer de rotator cuff spieren over- of onderbelast zijn, raakt het samenspel verstoort. Enkele risicofactoren op het ontwikkelen van schouderklachten zijn:
– Veel bovenhandse bewegingen (bijvoorbeeld bij kappers of bovenhandse sporten)
– Veel repeterende bewegingen (bijvoorbeeld bij kassières of tennissers)
– Hoge werkdruk, stress of spanningen
Wat kun je zelf doen?
– Verstandig bewegen. Heb je beginnende schouderpijn? Onthoud dan de uitspraak: ‘bewegen is goed, maar niet met kracht!’. Probeer dus ontspannen en afwisselend te bewegen. Dat is immers goed voor de doorbloeding van de schouder en arm. Wees echter voorzichtig met pijnlijke bewegingen, zoals bovenhandse bewegingen en zwaar tillen.
– Werkhouding. Heb jij een baan waarbij je veel met de armen boven het hoofd reikt of waarbij je repeterende bewegingen maakt met de schouder? Wees dan extra alert op je houding. Zorg bijvoorbeeld voor een goede ergonomische werkplek, wissel regelmatig van houding en wissel regelmatig qua type werkzaamheden.
– Ontspanning. Ervaar je weleens een last op je schouders? Spanningen en stress kunnen ertoe leiden dat onze schouderspieren meer gespannen raken. Als dit lange tijd aanhoudt, kunnen de spieren vermoeid en pijnlijk raken. Het is dan ook raadzaam om te waken hiervoor: zowel privé als op werk.
– Stabiliteit en kracht. Hoe beter de rotator cuff spieren getraind zijn, hoe kleiner de kans dat deze spieren over- of onderbelast raken. Dit kan door middel van specifieke stabiliteits- en krachtoefeningen. Wil jij hier graag mee aan de slag, maar weet je niet hoe? Vraag ons gerust om advies.
Hoe kunnen wij jou helpen?
Onze fysiotherapeuten kunnen na de intake en het lichamelijk onderzoek jou meer duidelijkheid geven over de schouderklacht en de mogelijke oorzaak. De behandeling bestaat meestal uit adviezen hoe je op de juiste manier met de klacht om kan gaan, aangevuld met gerichte oefeningen voor de schouder. Fysiotherapie Beatrixpark heeft tevens een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut in huis. Afhankelijk van de specifieke schouderklacht bieden wij diverse behandelingen:
– Manuele therapie
– Algemene fysiotherapie
– Dry needling
– Echografie
Maak een afspraak