Slaap fysiotherapie

Home » Slaap fysiotherapie

Wat is slaap fysiotherapie?

We weten allemaal dat slaap ontzettend belangrijk is. Slaap wordt gezien als hét herstelmechanisme van ons lichaam. Goed slapen is één van de drie pijlers voor een gezonde leefstijl. Als je structureel slecht slaapt dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar liefst 40% van de Nederlanders heeft weleens slaapklachten. Slaap heeft een enorme invloed op (sport)prestaties, fysiek herstel, informatieopslag, het immuunsysteem, emotionele verwerking én stress. Het is dan ook waardevol om met een ‘holistische’ blik te kijken naar fysieke klachten in de fysiotherapiepraktijk. Hieronder staan enkele voorbeelden van klachten waarvoor je terecht kunt voor slaaptherapie:

– Moeite met in- en doorslapen
– Verstoord dag- en nachtritme
– Vroeg wakker worden
– Veelvuldig wakker worden

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk is onze fysiotherapeute Hanna gespecialiseerd in slaapproblematiek. De slaapbehandeling kan ingezet worden bij milde slaapproblematiek. De behandeling is maatwerk, aangezien iedereen anders is. Een aantal onderdelen die vaak aan bod komen in de therapie zijn: slaapdagboek bijhouden, inzicht krijgen in slaapgewoontes en leefstijl, inzicht krijgen in cognities, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Indien er signalen zijn die wijzen op ernstigere slaapproblematiek zal er contact gelegd worden met de huisarts voor eventuele doorverwijzingen.

Slaapproblemen

Rondwoelen, piekeren, de slaapuren aftellen en daardoor steeds gefrustreerder raken… Herkenbaar? Slapeloosheid komt helaas veel voor in de huidige samenleving. Gelukkig is het in veel gevallen goed te behandelen. Er zijn echter verschillende soorten slaapstoornissen waarbij verschillende type behandelingen raadzaam zijn. Bij slaapproblemen is het dan ook raadzaam om contact op te nemen met een specialist, zodat de oorzaak onderzocht kan worden. Hieronder staan enkele vormen van slaapproblematiek:

– Insomnia: langdurige slapeloosheid.
– Hypersomnia: overmatig slapen.
– Parasomnia: alle aparte gedragingen in je slaap, zoals slaapwandelen, slaappraten of nachtmerries.
– Stoornis circadiane ritme: een afwijkende biologische klok (vertraagd of verlaat).
– Rusteloze benen.

Gezondheidsvoordelen

Slaap is hét herstelmechanisme van ons lichaam en kent dan ook veel gezondheidsvoordelen. Zo is er wanneer je goed slaapt een kleinere kans op hart- en vaatziekten, depressies, angststoornissen en obesitas. Ook heeft slaap een positief effect op je geheugen, concentratie, lichamelijke gezondheid en op je stemming. Kortom, je wordt er gezonder van.

Hieronder staat een overzicht van de voordelen van goed slapen. Het zorgt namelijk voor:

– Een positief effect op het herstel van het lichaam
– Meer ontspanning en minder stress
– Verbetering van (sport)prestaties
– Verbetering van het immuunsysteem
– Verbetering van het geheugen
– Verbetering van informatieopslag
– Verbetering van emotieverwerking

The Health Fundament

The Health Fundament is een organisatie die diverse cursussen en nascholingen organiseert voor zorgprofessionals om de kennis in fundamentele gezondheidsaspecten te vergroten. Voorbeelden van thema’s zijn slaap, burn-out, chronische pijnklachten, ademhaling, leefstijlinterventies en coaching technieken. Door middel van de cursussen en nascholingen slaan de zorgprofessionals de handen ineen om samen te bouwen aan een Nederland waar gezondheid de norm vormt. Binnen Fysiotherapie Beatrixpark is Hanna aangesloten bij The Health Fundament. Het doel is om hiermee begeleiding te bieden aan mensen die graag gezonder willen leven.

Onze slaap fysiotherapeut

Hanna van Aalten

Algemeen fysiotherapeut en Master Gezondheidspsycholoog i.o.

Maak een afspraak

Slaap fysiotherapie