Medical taping

Home » Medical taping

Wat is medical taping?

Medical taping, ook wel bekend als kinesiotaping, is een verzamelnaam voor verschillende manieren van tapen. Het is een methode waarbij elastische tape op de huid wordt aangebracht om hiermee fysieke klachten te verhelpen of te voorkomen. De tape biedt ondersteuning en stabiliteit aan spieren, gewrichten en ligamenten. Daarnaast stimuleert het de bloed- en lymfecirculatie en vermindert het pijnklachten. Medical taping kan ingezet worden bij een breed scala aan klachten:

– Sportblessures
– Spierklachten
– Vochtophoping (zoals oedeem)
– Klachten door overbelasting (zoals tenniselleboog)
– Littekenweefsel
– Hooikoortsklachten

Welke behandeling kun je verwachten?

Binnen onze praktijk zijn een aantal collega’s gespecialiseerd in medical taping. Afhankelijk van jouw klacht en de onderliggende oorzaak zal beoordeeld worden of medical taping ingezet kan worden. De fysiotherapeut zal de elastische tape op de huid aanbrengen. De elasticiteit van de tape heeft een soort ‘liftende’ werking op de opperhuid, waardoor de doorbloeding verbeterd wordt. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en voedingsstoffen sneller aangevoerd. De tape kun je gerust een aantal dagen laten zitten. Veel mensen ervaren een afname van pijn en een sneller herstel door de tape. In de volgende behandeling zal het effect besproken worden, waarna de fysiotherapeut jou kan adviseren in het verdere herstel.

Tip: het is af te raden om voorafgaand aan de behandeling bodylotion in te smeren. Daarnaast is het prettig als de plek op het lichaam haarvrij is. Dit zorgt er namelijk voor dat de tape beter blijft zitten.

Gecombineerde behandeling

Medical taping kan als zowel alleenstaand als in combinatie met andere interventies ingezet worden. Een voorbeeld van een op zichzelf staande behandeling is hooikoortstaping. Meestal wordt het echter als effectieve aanvulling op andere behandelingstechnieken ingezet. Denk hierbij aan manuele therapie , sportfysiotherapie , oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie . Zo kan medical taping een aanvulling zijn in manuele therapie bij onder andere houdingsgerelateerde klachten. In het geval van oedeem- of oncologieklachten kan medical taping ingezet worden in de vorm van lymfetaping. Ook bij sportfysiotherapie wordt regelmatig medical taping als extra interventie ingezet. Door middel van de tape kan er extra stabiliteit gegeven worden bij sportblessures, zoals enkelverzwikkingen. Onze fysiotherapeuten kunnen samen met jou de behandelopties bespreken.

Achtergrond van medical taping

Medical taping is een concept dat is ontstaan in de jaren zeventig in Japan en Korea. Het komt voort uit de theorie dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De methode is zich vervolgens verder gaan ontwikkelen, waarna de tape niet alleen de spieractiviteit bevordert maar ook de bloedcirculatie, lymfecirculatie en lichaamstemperatuur beter reguleert. Vanuit deze gedachtegang kan medical taping helpend zijn bij uiteenlopende klachten.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Vergoeding

Medical taping is een onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Het wordt gezien als een interventie binnen de fysiotherapie en valt dan ook onder een fysiotherapeutische zitting.

Onze medical taping fysiotherapeuten

Luna Bakker

Master Manueel therapeut en sporttherapeut

Bas Bruggers

Master Manueel therapeut

Ilse van de Kamp

Algemeen fysiotherapeut

Robert Schoonderbeek

Master Manueel therapeut

Leonie Pikaar

Master Bekkenfysiotherapeut i.o.

Maak een afspraak

Medical taping