Aandoeningen

De meest gestelde vragen over urine incontinentie en fysiotherapie

 

Wat is urine incontinentie?

Bij incontinentie verliest u ongewild urine, ontlasting en/of heeft u last van winderigheid. Urine incontinentie komt het meeste voor. De hoeveelheid verlies verschilt per persoon en ook het aantal keer en de tijd (overdag of ’s nachts). Er zijn verschillende vormen van urine incontinentie, meestal gaat het om stress urine incontinentie. Dit betekent dat u urine verliest als gevolg bij inspanning, zoals hoesten, niezen, traplopen en springen. Een andere vorm is aandrang incontinentie, in dat geval verliest u urine als u aandrang voelt, omdat u de plas niet kunt ophouden tot het toilet.

Hoe vaak komt urine incontinentie voor en bij wie?

Met name ouderen hebben last van urine incontinentie, maar in principe kan het iedereen overkomen. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland heeft last van urine incontinentie. Vaak gebeurt dit na prostaatproblemen of een zwangerschap.

Wat zijn de risicofactoren van urine incontinentie?

De volgende factoren dragen bij aan een verhoogd risico op deze aandoening:

  • Fors overgewicht
  • Zwangerschap en/of een bevalling
  • Veel en zwaar hoesten
  • Prostaatproblemen
  • Rondom de overgangsperiode
  • Operaties aan buik en bekkenorganen, zoals baarmoeder of prostaat
  • Medicijngebruik
  • Gynaecologische aandoeningen, zoals verzakkingen
  • Psychische factoren

Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat uw bekkenbodemspieren niet meer goed werken. De bekkenbodemspieren sluiten de blaashals als de blaas zich vult, maar ook als uw buikdruk toeneemt, zoals bij hoesten of lachen. Als u plast, ontspannen uw bekkenbodemspieren zich waardoor de blaashals zich opent en uw urine kan wegstromen.

Stress urine incontinentie komt het vaakst voor. Deze vorm van incontinentie hangt niet alleen af van goed werkende bekkenbodemspieren, maar ook van uw houding, ademhaling, manier van bewegen en conditie.

Wat zijn de klachten en symptomen van urine incontinentie?

Bij incontinentie verliest u in het begin vaak per ongeluk een paar druppels of een scheutje urine. Uiteindelijk kan de hoeveelheid urineverlies toenemen tot een hele plas.

Wat is er aan de klachten te doen?

Het is mogelijk dat u minder vaak de deur uitgaat, minder gaat drinken of stopt met sporten bij urine incontinentie, maar eigenlijk is dit niet nodig. Incontinentie is namelijk goed te behandelen. Als u last heeft van urine incontinentie is het goed om dit te bespreken met uw huisarts of bekkenfysiotherapeut. Uw klachten kunnen door een behandeling namelijk afnemen of zelfs verdwijnen.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf zorgen voor een goede lichamelijke conditie en een gezond gewicht. Daarnaast kunt u specifieke oefeningen doen, bijvoorbeeld om uw bekkenbodemspieren te trainen. Uw bekkenfysiotherapeut kan u vertellen welke oefeningen voor u passend zijn. Ook als u een operatie moet ondergaan, helpt een beter gebruik van uw bekkenbodemspieren aan een sneller herstel.

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van urine incontinentie. Hij geeft u inzicht in de werking van uw bekkenbodemspieren in combinatie met de werking van uw blaas en darmen.

De behandeling van de registerbekkenfysiotherapeut bestaat uit oefeningen in combinatie met voorlichting en advies. De fysiotherapeut geeft u advies over ademhaling, houding en beweging, drinken en toiletgedrag.

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

De bekkenfysiotherapeut leert u uw bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook leert u om verhoging van druk op uw buik op te vangen. Hiermee kunt u uw incontinentie verminderen of zelfs verhelpen. Met de oefeningen voorkomt u nieuwe problemen. Uw spiergevoel verbetert en u bent zich meer bewust van het gebied rondom uw bekken. Als u meer weet over de oorzaken en gevolgen van incontinentie, is het makkelijker om ermee leren om te gaan.

De bekkenfysiotherapeut kan voor het onderzoek en de behandeling een inwendig onderzoek uitvoeren om de werking van de bekkenbodemspieren te beoordelen. Dit soort onderzoeken geven goede informatie voor een oefentherapie op maat. U moet de oefeningen en adviezen blijven toepassen om resultaat te behouden. Dit wordt makkelijker als u uw oefeningen in uw dagelijkse activiteiten hebt ingebouwd.