Elleboogklachten

Home » Elleboogklachten

Last van je elleboog?

De elleboog vormt de verbinding tussen de boven- en onderarm. Het is een scharniergewricht dat vier bewegingen mogelijk maakt: het buigen en strekken van de arm en het naar binnen en buiten draaien van de onderarm. Door deze beweging kunnen wij bijvoorbeeld een schroef aandraaien of eten naar onze mond brengen. We gebruiken onze elleboog de hele dag door voor allerlei soorten handelingen. Klachten hieraan kunnen dan ook erg hinderlijk zijn.

Over het algemeen zien we dat elleboogklachten het meest voorkomen in de leeftijd van 35-55 jaar. Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat de oorzaak tijdig achterhaalt wordt. Heb jij last van klachten rondom de elleboog? Loop er dan ook niet te lang mee door en neem contact op voor een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten .

Welke verschillende elleboogklachten zijn er?

Wellicht ken je de term ‘tenniselleboog’ wel. Dit is de meest bekende elleboogklacht in Nederland. Desondanks kan een elleboogklacht van alles zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische klachten. Onder acute klachten verstaan we recent ontstane klachten, korter dan 6 weken. Met chronische elleboogklachten wordt bedoeld dat de klachten al langer dan 12 weken aanwezig zijn. Dit betekent echter gelukkig niet, zoals de naam doet vermoeden, dat er niks meer aan deze klacht te doen is. Ook chronische elleboogklachten kunnen behandeld worden, al duurt het herstel vaak langer. De oorzaak ligt vaak bij langdurige overbelasting.
Bij elleboogklachten ervaart men meestal een lokale zeurende pijn aan de buiten- of binnenzijde van de elleboog. Deze pijn kan doortrekken richting de onderarm. Ook komen tintelingen in de onderarm en vingers vaak voor. Bekende andere symptomen zijn pijn bij tillen en kracht leveren, stijfheid in het gewricht en verminderde kracht in de onderarm en hand. Waardoor kunnen deze klachten ontstaan? Hieronder staan verschillende type elleboogklachten:
– Tenniselleboog (ook wel ‘epicondylitis lateralis’ genoemd)
– Golferselleboog (ook wel ‘epicondylitis medialis’ genoemd)
– RSI-klachten (term voor klachten in de arm, nek en schouder door herhaaldelijke overbelasting)
– Cubitaal Tunnel Syndroom
– Elleboogbreuk

Hoe kunnen elleboogklachten ontstaan?

Elleboogklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Over het algemeen is overbelasting de meest voorkomende oorzaak. Het is echter belangrijk om de precieze oorzaak goed in het licht te brengen, zodat de klacht bij de bron kan worden behandeld. Wij geven je enkele risicofactoren die de kans op elleboogklachten vergroten:
– Overbelasting door fysiek zwaar werk (bijvoorbeeld in de bouw of klimsport)
– Overbelasting door repeterende bewegingen (bijvoorbeeld bij computerwerk of schilderen)
– Trauma zoals een val op de elleboog

Wat kun je zelf doen?

Elleboogklachten kunnen erg vervelend zijn. Hoe kun je ze voorkomen? Wij geven je enkele tips:

– Afwisselend bewegen. Het belangrijkste advies om elleboogklachten te voorkomen is om afwisselend te bewegen. Heb jij een baan waarbij je veel repeterende bewegingen maakt met de elleboog? Wees dan extra alert op afwisseling. Probeer regelmatig te wisselen qua type werkzaamheden. Ook is het verstandig om regelmatig de werktaak even te onderbreken en regelmatig rekoefeningen uit te voeren.

– Doseren van activiteiten. Bij activiteiten die veel herhaaldelijk werk met de handen vragen, is het belangrijk om te doseren. Denk bijvoorbeeld aan het opdelen van een huishoudelijke klus in verschillende momenten in plaats van in één keer af willen ronden. Ook in de sport is het van belang om te doseren zodat de spieren en pezen hersteltijd krijgen. Dit geldt vooral voor racket- en klimsporten.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je last van elleboogklachten die niet overgaan of waarbij je de oorzaak niet weet? Meestal ben je met elleboogklachten bij de fysiotherapeut op het juiste adres. De basis van het herstel ligt vaak in een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid van de arm en elleboog. Onze fysiotherapeuten helpen jou graag in het herstelproces door middel van adviezen en begeleiden met oefentherapie. Afhankelijk van de specifieke klacht kunnen behandelinterventies ingezet worden:

Sportfysiotherapie
– Algemene fysiotherapie
Manuele therapie
Dry needling

Maak een afspraak

Elleboogklachten