Aandoeningen

COPD fysiotherapie in Ede

Voor mensen met COPD heeft fysiotherapie in onze praktijk in Ede nut. Hier hebben wij een speciaal beweegprogramma voor ontwikkeld. Op deze pagina leest u hoe fysiotherapie in onze praktijk in Ede helpt om de lichamelijke problemen die met COPD gepaard gaan te verminderen.

Wat is COPD en hoe kan fysiotherapie in Ede verlichting geven?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die geheel of gedeeltelijk onomkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt. De symptomen van COPD bestaan onder andere uit:

  • Hoesten en slijm ophoesten
  • Kortademigheid bij inspanning
  • Piepende ademhaling
  • Problemen bij uitademen

Patiënten met COPD kunnen daarnaast geregeld luchtweginfecties hebben, waardoor hun conditie verder achteruitgaat. Deze perioden worden wel exacerbaties genoemd. 

Omgaan met COPD

COPD kan niet genezen worden, maar u kunt er wel zo goed mogelijk mee leren omgaan. Dat kan, zeker in het begin, heel emotioneel zijn en onzekerheid opleveren. Neem de klachten serieus en loop er niet mee door. Zorg voor een goede behandeling waarbij de diverse behandelaren als uw huisarts en fysiotherapeut nauw samenwerken. Dit maken wij bij Centrum voor Fysiotherapie Beatrixpark graag mogelijk. In overleg met andere behandelaren bieden wij in Ede fysiotherapie op maat die uw COPD zo veel mogelijk verlicht.

Wat kunt u zelf doen aan COPD?

Om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk klachten krijgt van uw COPD zijn de volgende adviezen erg belangrijk:

  • Stop met roken
  • Vermijd meeroken
  • Houd uw conditie op peil
  • Beweeg voldoende
  • Eet gezond en let op uw gewicht
  • Gebruik uw medicijnen goed

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Het is aan te raden een fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met COPD. Deze vindt u in onze grote praktijk. Fysiotherapie voor COPD kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm ophoesten, dan helpt de fysiotherapeut u door u effectieve manieren van slijm losmaken, huffen en/of hoesten aan te leren. Daarnaast helpen ademtechnieken en ontspanningsoefeningen om de kortademigheid en benauwdheid te verminderen.

Houd uw conditie op peil

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.
Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Fysiotherapeuten hebben een beweegprogramma samengesteld speciaal voor mensen met COPD die een actievere leefstijl willen ontwikkelen.

Blijven bewegen

Het is noodzakelijk dat u na de behandeling zelfstandig verder gaat met bewegen. Uw fysiotherapeut geeft u hierover advies. Hierbij kan een specifiek beweegprogramma goed van pas komen. U kunt bijvoorbeeld gaan sporten bij een sportvereniging. Als uw arts of fysiotherapeut dit afraadt, is er nog de mogelijkheid om te sporten via sportfysiotherapie bij de fysiotherapeut. Hier houdt u op een verantwoorde manier uw conditie op peil in kleine groepen. Bovendien ontmoet u mensen die leven met dezelfde beperkingen als uzelf en dat kan leerzaam en stimulerend zijn.

Ontdek het belang van bewegen

Deze uitleg over COPD geeft aan wat u er zelf aan kunt doen, maar wist u dat het aanleren van een actieve leefstijl u op veel fronten winst kan opleveren? Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress. Dit vermindert bijvoorbeeld de kans op hoofdpijn. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven, want als u soepel beweegt, voelt u zich beter! 

Maak een afspraak en beweeg

Dus maak een afspraak bij ons in Ede voor fysiotherapie bij COPD en begin met bewegen. Neem contact op door te bellen naar (0318)614863. Kunt u niet zelf naar de praktijk in Ede komen voor uw COPD fysiotherapie? Dat is geen probleem, dan maakt u gewoon gebruik van onze gratis haal- en brengservice!