Aandoeningen

ALS

ALS is de afkorting van Amyotrofische Laterale Sclerose). Het is een neuromusculaire aandoening waardoor spieren onvoldoende of niet meer functioneren.

ALS is progressief van aard en is in sommige vormen erfelijk. De cellen van de zenuwbanen tussen de hersenen en de spieren vallen geleidelijk uit en geven geen signalen meer door aan de spieren met als gevolg dat deze niet meer (kunnen) functioneren. Uiteindelijk worden alle spieren, behalve de hartspier, aangedaan.

Het begint vaak met vage klachten zoals spierzwakte en moeheid waardoor opendraaien van de kraan of traplopen moeilijker gaat. Bij sommige mensen begint ALS met het moeilijk kunnen slikken. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon.

De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het bewegen en het optimaliseren van het lichamelijk functioneren, zodat de functionele gevolgen van ALS zoveel mogelijk worden beperkt en de patiënt zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen en de spierkracht; verminderen/stabiliseren van stijfheid; beïnvloeden van vermoeidheid; behouden van mobiliteit van spieren en gewrichten; optimaliseren van balans; bevorderen van zelfstandigheid in het dagelijks leven; adviseren over hulpmiddelen; instrueren van partner/mantelzorger. De fysiotherapeut kan daarbij samenwerken met andere disciplines.

Binnen de eerste lijn bestaat er in Ede een multidisciplinaire samenwerking, namelijk Neurorevalidatieteam Thuis-Verder gemeente Ede.

Zie voor meer informatie: ‘Neurorevalidatieteam Thuis-Verder’.