U kunt bij Fysiotherapie Beatrixpark terecht voor rugschool

De rug

De wervelkolom is opgebouwd uit 33 wervels met daar tussen de tussenwervelschijven (discus) die als schokdemper functioneren.

De wervels worden bij elkaar gehouden door banden en gewrichtskapsel. De spieren zorgen voor de juiste houding, stabiliteit en beweging van de rug.

 

Rugklachten

Rugklachten kunnen onderverdeeld worden in specifieke en aspecifieke lage rugklachten.

Specifieke rugklachten hebben duidelijk een specifieke lichamelijke oorzaak (breuk, beknelde zenuw e.d.).

Aspecifieke rugklachten zijn rugklachten zonder een duidelijk aanwijsbare specifieke lichamelijke oorzaak. Vaak ontstaan deze klachten door een slechte houding, verkeerd bewegen en of onvoldoende stabiliteit van de rug. Hierdoor komen de verschillende weefsels in de rug onder spanning te staan, wat kan leiden tot pijnklachten. In het dagelijks leven kunnen deze rugklachten vaak grote beperkingen geven.

Van alle mensen heeft 75% soms tot regelmatig pijn in de rug.

De Rugschool

Het doel van de rugschool is om bij mensen met langdurige of vaak terugkerende rugklachten de belastbaarheid te vergroten.

Doordat meestal sprake is van onvoldoende stabiliteit van de rug en de spierkracht van de rug-, buik- en bilspieren is training ervan belangrijk.

In veel gevallen is het verbeteren van de conditie van de rug-, buik- en bilspieren en het aanleren van een goede houding voldoende om de rugklachten sterk te verminderen.

Het trainingsprogramma is gericht op het verbeteren van de kracht en het uithoudings-vermogen van de spieren en de stabiliteit van de romp. Tijdens de oefeningen leert u hoe u dit in het dagelijkse leven kunt toepassen.

 

Het programma

Het rugschoolprogramma duurt 16 weken.

Gedurende deze 16 weken komt u 2x per week trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

De intensiteit van de oefeningen wordt individueel bepaald.

Door regelmatig te evalueren wordt de voortgang bijgehouden en zal het schema opgebouwd worden in overleg met de fysiotherapeut.

 

Rugrevalidatie

Tevens is het mogelijk een specifiek revalidatieprogramma te volgen voor aandoeningen als een hernia of een gebroken wervel of tijdens het herstel van na een rugoperatie.

In dit geval volgt u een trainingsschema wat is aangepast aan uw situatie en indien nodig volgens het revalidatieprotocol vanuit het ziekenhuis.

 

Wat is het doel van de Rugschool?

– Inzicht krijgen in de bouw van de rug
– Inzicht krijgen in het functioneren van de rug
– Inzicht krijgen in de oorzaken van rugklachten en het voorkomen ervan
– Verhogen van de belastbaarheid van de rug door training
– Verbeteren van de stabiliteit van de rug
– U wordt uw eigen therapeut, u leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor uw klachten

Tijdens de Rugschool wordt u zo begeleid dat u uiteindelijk, onafhankelijk van de therapeut, op een adequate manier om kunt gaan met de belasting van uw rug. De bedoeling is dat u een actief leven kunt leiden waarbij uw rug geen belemmering meer voor u vormt.

U kunt bij ons ook terecht voor

Contact

Fysiotherapie Beatrixpark
Willem de Zwijgerlaan 1F
6713 NS Ede
Telefoon: (0318) 614 863

Gelieve te bellen tussen 08.30 en 17.00uur

Neem contact met ons op
Kort consult
Online aanmelden

Wij zijn ook ’s avonds en in het weekend open!