Aandoeningen

Wanneer u reuma heeft, wilt u er natuurlijk alles aan doen om uw klachten te verminderen en daar kan fysiotherapie zeker aan bijdragen. In onze grote fysiopraktijk bieden we diverse disciplines aan. Bij Centrum voor Fysiotherapie Beatrixpark vindt u dan ook de juiste zorg om uw bewegingsklachten bij reuma te stabiliseren of zelfs te verminderen.

Wat is reuma en hoe kan fysiotherapie mij helpen?

Reuma staat voor Reumatoïde artritis en is een auto-immuunziekte waarbij uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam keert. Het immuunsysteem slaat op hol en veroorzaakt ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren, organen, bloedvaten en rondom zenuwen. De oorzaak van reuma is onbekend, en daardoor nog niet te genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen. De klachten en symptomen bestaan onder andere uit:

 • Pijnlijke en stijve gewrichten
 • Gewrichtsontstekingen
 • Verstoorde nachtrust
 • Gebrek aan eetlust
 • Vermoeidheid
 • Zwakte
 • Koorts

Natuurlijk kan fysiotherapie niet elk van deze klachten verlichten, maar de bewegingsklachten bij reuma kunnen we wel aanpakken. Gedoseerd bewegen is namelijk erg goed bij reuma en dit kunt u het best doen onder het toeziend oog van een fysiotherapeut. Zo houdt u uw spieren en gewrichten soepel.

Wat kan ik zelf doen?

Het is een goed idee om fysiotherapie te volgen voor uw reuma, maar er zijn ook een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw bewegingsklachten te verminderen. Zo is het verstandig om te blijven bewegen, maar daarbij moet u wel op een aantal punten letten:

 • Streef ernaar om minimaal dertig minuten per dag te bewegen.
 • Vermijd contactsporten en sporten die uw gewrichten zwaar belasten.
 • Luister naar uw lichaam en voorkom overbelasting van uw gewrichten.
 • Doe rustig aan wanneer uw klachten verergeren en ga door als uw klachten weer verdwijnen.
 • Neem tijdens het bewegen af en toe rust.
 • Bouw de duur, intensiteit en frequentie van het bewegen langzaam op.
 • Voer de oefeningen van de fysiotherapeut dagelijks uit.
 • Beweeg op een zachte ondergrond als dat prettiger voelt.
 • Draag schoenen met schokabsorberende zolen.

Wat kan de fysiotherapeut doen om mijn reuma te stabiliseren of te verminderen?

Het doel van fysiotherapie bij reuma is dat u zo goed mogelijk functioneert in het dagelijks leven en optimaal kunt deelnemen aan de maatschappij. Het is daarvoor belangrijk dat uw conditie op peil is en dat uw gewrichten en spieren zo goed mogelijk werken. Bij reuma helpt de fysiotherapeut u aan een goede houding en krijgt u tips om op de juiste manier te bewegen. Hij leert u welke oefeningen u thuis kunt doen en welke sport en lichaamsbeweging het meest voor u geschikt zijn. De fysiotherapeut kan meer vertellen over gewrichtsbescherming en eventueel ook advies geven over het gebruik van hulpmiddelen.

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

Voordat de fysiotherapeut u kan behandelen, zal hij of zij vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen om na te gaan wat uw klachten zijn. Zo wordt samen met u bepaald waaraan u tijdens de fysiotherapeutische behandeling gaat werken. De belangrijkste behandelmethoden van de fysiotherapeut zijn oefentherapie en voorlichting. De oefeningen zijn gericht op uw algehele conditie en uithoudingsvermogen, de spierkracht en de soepelheid van uw gewrichten. Ook dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, kunnen hierbij aan bod komen. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en de mate waarin u klachten van uw reuma ervaart, wordt de intensiteit van de fysiotherapie bepaald. Daarnaast heeft u de keuze tussen individuele behandelingen en groepslessen. Afhankelijk van uw gezondheidstoestand, uw wensen en de mogelijkheden die de fysiotherapeut heeft, kijkt u samen met de fysiotherapeut welke vorm het beste bij u past.

Wat kost de behandeling en ben ik ervoor verzekerd?

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars, dus in veel gevallen wordt onze fysiotherapie vergoed. Dit hangt wel volledig van uw zorgverzekering af. De behandelingen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering en het hangt van uw zorgpolis af of ze vanuit de aanvullende verzekering vergoed worden. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan of onze fysiotherapie vergoed wordt en of u de tarieven zelf moet betalen. Wilt u ook fysiotherapie voor de behandeling van uw bewegingsklachten bij reuma? Maak dan een afspraak en neem contact met ons op via (0318)614863.