NMA

Home » NMA

Wat is NMA?

NMA is een afkorting voor Neuromusculaire Aandoeningen. Het is een verzamelterm voor diverse aandoeningen aan de zenuwen (neuro) en spieren (musculair). In de volksmond worden het veelal spierziekten genoemd. Over het algemeen zijn de meeste spierziekten langzaam progressief. Onder de term ‘NMA’ vallen maar liefst 600 verschillende aandoeningen, waarvan er veel erg zeldzaam zijn. Twee bekende voorbeelden van neuromusculaire aandoeningen zijn ALS en polyneuropathie.
De precieze oorzaak van veel spierziekten zijn nog onbekend. Het kan zowel erfelijk als niet-erfelijk zijn. Enkele voorbeelden van niet-erfelijke oorzaken zijn auto-immuunziekten en vitaminetekorten. Mensen met NMA ervaren meestal krachtsverlies in de armen en benen. Wanneer de zenuwen zijn aangetast, kan dit ook tintelingen en een doof gevoel veroorzaken. Andere symptomen die veel voorkomen zijn vermoeidheid, pijn in gewrichten en/of spieren, verminderde conditie, verminderde balans en minder goed tegen kou kunnen.
Helaas zijn veel spierziekten niet te genezen. Door middel van revalidatie en behandeling kan de kwaliteit van leven wel bevorderd worden. Dit is erg belangrijk, omdat een spier- of zenuwziekte veel impact kan hebben op het dagelijks leven. Heb je de diagnose van een spierziekte en merk je dat het invloed heeft op het fysiek functioneren? Maak gerust een afspraak bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten: Thijs, Anouk en Eva. Zij ondersteunen jou graag in het ziekteproces.

De multidisciplinaire behandeling bij NMA

Wanneer je een neuromusculaire aandoening hebt, heb je vaak verschillende klachten waarvoor je bij meerdere zorgverleners terecht kunt. Denk hierbij aan de revalidatiearts, neuroloog, psycholoog, ergotherapeut, logopedist en fysiotherapeut. Het neurorevalidatie team Thuis-Verder bestaat uit een team gespecialiseerde behandelaars met als doel om mensen met niet-aangeboren hersenletsel, waaronder diverse neuromusculaire aandoeningen, zo goed mogelijk te begeleiden. Onze fysiotherapeuten Thijs, Anouk en Eva zijn aangesloten bij Thuis-Verder in regio Ede. Hierdoor zijn de lijntjes met overige disciplines erg kort, waardoor er een optimale behandeling kan plaatsvinden.

Allerlei zorgverleners in het ziekenhuis, het revalidatiecentrum, het verpleeghuis en in de eerste lijn leveren hun bijdrage aan het revalidatieproces. Een revalidatieteam kan onder meer bestaan uit een revalidatiearts, CVA-verpleegkundige, (neuro)psycholoog, huisarts, ergotherapeut, logopedist en fysiotherapeut. Het neurorevalidatie team Thuis-Verder bestaat uit een team gespecialiseerde behandelaars met als doel om mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zoals een CVA, zo goed mogelijk te begeleiden. Onze fysiotherapeuten Thijs , Anouk en Eva zijn aangesloten bij Thuis-Verder in regio Ede. Hierdoor zijn de lijntjes met overige disciplines erg kort, waardoor er een optimale behandeling kan plaatsvinden.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Omdat de meeste spierziekten progressief zijn, nemen de fysieke klachten vaak toe. Onze fysiotherapeuten kunnen jou begeleiden bij het stabiliseren en het verminderen van jouw fysieke klachten. Deze begeleiding bestaat veelal uit voorlichting en oefentherapie gericht op conditie, balans, kracht en loopfunctie. Het doel is om jouw kwaliteit van leven te optimaliseren. Afhankelijk van jouw hulpvraag wordt er een behandelplan op maat opgesteld. Fysiotherapie Beatrixpark heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten voor NMA en heeft onder meer de beschikking over een prikkelarme oefenzaal, een C-Mill en een MotoMed die gebruikt kunnen worden in de behandeling. Daarnaast is er de mogelijkheid voor gratis Haal-Breng Service (HBS).

Maak een afspraak

NMA