Het voorjaar is dé tijd van het jaar dat hooikoorts begint op te spelen, maar gelukkig kunt u met behulp van specialistische fysiotherapie uw klachten verminderen. Bepaalde soorten stuifmeel van bomen, planten, kruiden en grassoorten zorgen voor een allergische reactie die beter bekend staat als hooikoorts. Omdat zo veel mensen er last van hebben, zijn er ook vele hulpmiddelen tegen. Oogdruppels, medicijnen, sprays voor in je neus, zalven etc. Bij de ene persoon helpt het, bij de andere niet. En sinds een aantal jaren hebben ook veel mensen baat bij Medical Taping. Deze methode wordt ook toegepast bij Fysiotherapie Beatrixpark.

Hoe en waarom werkt het?

De Medical Tape wordt aangebracht op de rug. Dit heeft een reflectoire werking en beïnvloed de hulp-ademhalingsspieren en tevens ook het longgebied via het zenuwstelsel.

Het ruggenmerg is opgebouwd uit verschillende segmenten en bij elk zo’n segment hoort een bepaald orgaan- en huid gebied. De organen en de huid hebben een wisselwerking. Beiden kunnen elkaar beïnvloeden en dat is wat je met Medical Tape ook doet. Door op de juiste plekken op de rug de tape met een speciale techniek aan te brengen, beïnvloed je de huid onder de tape. Daarmee bereik je indirect ook bijvoorbeeld de longen, die bij de hooikoorts betrokken zijn.

Symptomen van hooikoorts zijn o.a.

 • Jeukende neus
 • Loopneus die over kan gaan in een verstopte neus
 • Rode en gezwollen ogen
 • Tranende ogen
 • Een branderige en droge keel en/of niesbuien
 • Jeukend gehemelte
 • Vermoeidheidverschijnselen
 • Slecht slapen
 • Benauwdheid

Hoe ziet de behandeling eruit?

Normaal zijn 1 à 2 afspraken voldoende om voor langere tijd de klachten te verminderen.

Bij meerdere behandelingen is de mogelijkheid dat de hooikoortsperiode zelfs volledig klachtenvrij kan verlopen.

Bij de 1e afspraak worden een paar vragen gesteld over uw hooikoorts. Daarna wordt de tape op uw rug en borststreek geplakt.

Indien u na ongeveer een week minder klachten ervaart, kan de tape nogmaals worden aangebracht bij een tweede afspraak.

De tape kan steeds zo’n 3-5 dagen blijven zitten, maar het effect werkt door. U kan er gewoon mee douchen, sporten etc. Let op bij droogmaken met een handdoek dat u het niet los wrijft. In totaal loopt u dus maximaal een week of 2 met de tape op uw rug en borststreek.

Let op dat u vóór de afspraak géén bodylotion of andere crème op uw huid heeft, dat kan er namelijk voor zorgen dat de tape al snel los begint te raken.

Normale beharing in het te plakken gebied is geen probleem, overmatige beharing wel.

Wanneer kan ik het beste komen voor een afspraak?

Breng de tape het liefste aan als je last gaat krijgen en net is begonnen. Je kan dan het beste vergelijken of er een afname van klachten is. Begin er niet mee als je (nog) geen klachten hebt. De werking neemt namelijk af in de loop van weken en dan mis je het grootste effect van de tape.

Geneest de tape mij van mijn Hooikoortsklachten?

Nee. De hooikoorts zal hierdoor niet genezen. Maar door de prikkeling via het zenuwstelsel zal er tijdelijk een vermindering van de hooikoortsklachten optreden. Na enkele weken tot maanden zult u merken dat de klachten weer langzaamaan terug kunnen komen.

Hoe lang is de werking van de Medical Tape?

Het blijkt dat de klachten na 1 à 2 x tapen een aantal weken tot maanden duidelijk minder zijn. Ze zullen echter in de loop van de tijd weer terug komen. Wat men nu weet is dat 1 tot 2 x per hooikoorts periode de tape aanbrengen meestal veel verlichting geeft.

De behandelend fysiotherapeut is Jan Willem ter Velde.

Hoe wordt hooikoorts verlicht door fysiotherapie en waarom werkt het?

Bij onze fysiotherapie tegen hooikoorts wordt Medical Tape aangebracht op uw rug. Dit heeft een reflectoire werking en beïnvloed de hulp-ademhalingsspieren en tevens ook het longgebied via het zenuwstelsel. Het ruggenmerg is opgebouwd uit verschillende segmenten en bij elk zo’n segment hoort een bepaald orgaan- en huid gebied. De organen en de huid hebben een wisselwerking. Beiden kunnen elkaar beïnvloeden en dat is wat wij met Medical Tape ook doen. Door op de juiste plekken op de rug de tape met een speciale techniek aan te brengen, beïnvloeden we de huid onder de tape. Daarmee worden indirect ook bijvoorbeeld de longen bereikt, die bij de hooikoorts betrokken zijn.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts bestaan onder ander uit:

 • Jeukende neus
 • Loopneus die over kan gaan in een verstopte neus
 • Rode en gezwollen ogen
 • Tranende ogen
 • Een branderige en droge keel en/of niesbuien
 • Jeukend gehemelte
 • Vermoeidheidverschijnselen
 • Slecht slapen
 • Benauwdheid

Wanneer u ook buiten het hooikoortsseizoen veel last heeft van ademhalingsklachten, kan onze ademtherapie een mooie aanvulling zijn op de fysiotherapie bij hooikoorts.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Normaal zijn één à twee afspraken voldoende om voor langere tijd de klachten te verminderen. Bij meerdere behandelingen is het mogelijk dat de hooikoortsperiode zelfs volledig klachtenvrij verloopt. Bij de eerste afspraak worden een paar vragen gesteld over uw hooikoorts. Daarna wordt de tape op uw rug en borststreek geplakt. Indien u na ongeveer een week minder klachten ervaart, kan de tape nogmaals worden aangebracht bij een tweede afspraak.

Hoe lang blijft de tape zitten en waar moet ik op letten?

De tape kan steeds zo’n drie tot vijf dagen blijven zitten, maar het effect werkt door. U kan er gewoon mee douchen, sporten en meer dagelijkse activiteiten mee ondernemen. Let er bij het afdrogen wel op dat u de tape niet los wrijft. In totaal loopt u dus maximaal een week of twee met de tape op uw rug en borststreek. Let op dat u voor de afspraak geen bodylotion of andere crème op uw huid heeft, dat kan er namelijk voor zorgen dat de tape al snel los begint te raken. Daarnaast is normale beharing in het te plakken gebied geen probleem, maar overmatige beharing wel.

Wanneer kan ik het beste komen voor een afspraak?

U kunt het beste langskomen voor en taping wanneer u last gaat krijgen of de klachten net zijn begonnen. U kunt dan het beste vergelijken of er een afname van klachten is. Begin niet met fysiotherapie tegen hooikoorts wanneer u (nog) geen klachten heeft. De werking neemt namelijk af in de loop van weken en dan mist u het grootste effect van de tape.

Geneest de tape mij van mijn hooikoortsklachten?

Uw hooikoorts zal door onze fysiotherapie niet genezen, maar door de prikkeling via het zenuwstelsel zal er tijdelijk een vermindering van de hooikoortsklachten optreden. Na enkele weken tot maanden zult u merken dat de klachten weer langzaamaan terugkomen. Wanneer dat gebeurt, komt u gewoon weer langs voor een taping.

Hoe lang werkt de Medical Tape?

Het blijkt dat de klachten na één à twee keer tapen een aantal weken tot maanden duidelijk minder zijn. Ze zullen echter in de loop van de tijd weer terugkomen. Wat men nu weet is dat één tot twee keer per hooikoorts periode de tape aanbrengen meestal veel verlichting geeft. Wilt u een afspraak maken voor een taping? Neem dan contact op met onze praktijk en bel naar (0318)614863.

U kunt bij ons ook terecht voor

Dry needling

Fysiotherapie Beatrixpark
Willem de Zwijgerlaan 1F
6713 NS Ede
Telefoon: (0318) 614 863

Gelieve te bellen tussen 08.30 en 17.00uur

Neem contact met ons op
Kort consult
Online aanmelden

Wij zijn ook ’s avonds en in het weekend open!